Ο όρος gentle parenting επινοήθηκε από τη Βρετανίδα συγγραφέα Sarah Ockwell-Smith και εστιάζει στη σημασία της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της κατανόησης και των ορίων στην ανατροφή των παιδιών.
Τις αναφορές της συγγραφέως μελέτησαν περαιτέρω οι καθηγήτριες Annie Pezalla και Alice Davidson από το Rollins College. Σε σχετική έρευνα που διεξήγαγαν, συγκέντρωσαν πληροφορίες από πάνω από 100 γονείς που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 2 έως 7 ετών και που αυτοπροσδιορίζονταν ως gentle parents. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το να εφαρμόζει ένας γονέας το gentle parenting δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, το να αναθρέφουμε παιδιά πάντα ήταν δύσκολο, αλλά φαίνεται ότι έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην εποχή μας, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται στους γονείς να ανταποκριθούν στα υψηλά στάνταρ γονεϊκής διαπαιδαγώγησης που επιτάσσει η κοινωνία αυξάνονται και τους έχουν κάνει να αναρωτιούνται διαρκώς για το αν αλληλεπιδρούν σωστά ή όχι με τα παιδιά τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με την πληθώρα πληροφορίας από τα social media. Οι συμβουλές και οι προτάσεις είναι πολλές, οπότε οι γονείς συχνά μπερδεύονται και δεν ξέρουν ποιο στυλ ανατροφής να ακολουθήσουν.
Πώς επιδρά το gentle parenting σε γονείς και παιδιά
Στην εποχή μας, το gentle parenting είναι μια δημοφιλής τακτική γονεϊκής ανατροφής, που σε αντίθεση με το πιο παραδοσιακό αυταρχικό parenting, προτείνει στους γονείς να παραμένουν ήρεμοι απέναντι στη στενοχώρια, τον πόνο ή τη ματαίωση που μπορεί να νιώθει το παιδί τους, προσπαθώντας να καταπραΰνουν τον πόνο και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα δυσφορίας.
Όμως το να είμαστε κατανοητικοί απέναντι στα παιδιά μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει ή ότι μπορούμε να ανεχόμαστε το καθετί και πάντα με την ίδια υπομονή. Επίσης, το «κακό» με το gentle parenting είναι πως ζητάει πολύ περισσότερα από τον γονιό και πολύ λιγότερα από το παιδί. Καλό είναι να υποστηρίζουμε τις ανάγκες των παιδιών μας, αλλά να θέτουμε σαφή όρια και να τα μαθαίνουμε ότι κάποιες πράξεις έχουν συνέπειες. Αυτό θα τα βοηθήσει αργότερα στη ζωή τους, όταν εργαστούν και δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους, καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις και χαρακτήρες, οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα κατάλληλα, ώστε να μην πληγωθούν ή να μην πληγώσουν τον άλλο.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα μάθουμε στο παιδί πως κάθε επιλογή έχει και συνέπειες
Επίσης, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή, όταν ξέρουν τι προσδοκίες έχουν οι γονείς τους από αυτά και λιγότερο ένοχα, όταν κάθε φορά που δεν συμμορφώνονται έχουν κάποια συνέπεια που ακολουθεί τις πράξεις τους.
Οι ερευνήτριες καταλήγουν, σημειώνοντας ότι οι τακτικές του gentle parenting δεν αποτελούν αντικείμενο μελετητών της ανθρώπινης ανάπτυξης, ώστε η γνώση τους να θεωρείται πολυτέλεια για λίγους, αντιθέτως είναι προσβάσιμες μέσω των social media. Οι γονείς που αγχώνονται για την ανατροφή των παιδιών τους και που θέλουν να μάθουν τα πάντα γύρω από το gentle parenting και να δοκιμάσουν κατά πόσο δουλεύει στην πράξη, μπορούν να ενημερωθούν για αυτό εύκολα και γρήγορα.
Από την άλλη, όλοι μπορεί να λένε και να προτείνουν διάφορα, όμως στην πραγματικότητα κάθε γονιός συνήθως διαισθάνεται τον «σωστό» τρόπο, τι είναι αυτό που λειτουργεί και είναι βοηθητικό στην πολύτιμη σχέση με το παιδί του!