Στην εποχή μας, το διαδίκτυο και τα social media κυριαρχούν παντού. Μας βομβαρδίζουν διαρκώς με περιεχόμενο σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας, γεγονός που επιδρά πολλές φορές αρνητικά στην οπτική των παιδιών για την κοινωνία.
Σε έναν κόσμο που τα πάντα μπορούν να συμβούν online, είναι λογικό τα παιδιά να χάνουν το πραγματικό νόημα. Έρχονται αντιμέτωπα με μία πραγματικότητα που τα μπερδεύει και επηρεάζει τις πεποιθήσεις που θα διαμορφώσουν ως ενήλικες και βέβαια την ψυχοσύνθεσή τους.
Παράλληλα, στις μέρες μας, τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά άγχη. Συμβαίνουν τόσα εκεί έξω. Πόλεμοι, νέοι ιοί, η κλιματική αλλαγή. Γεγονότα που μας προκαλούν συχνά αγωνία για το αύριο και ορισμένες φορές ακόμη και έντονο φόβο. Λογικό είναι για το παιδί μας να νιώθει αγχωμένο, όταν καλείται να βρει τον σκοπό του σε έναν κόσμο που πλήττεται από δεινά και βιώνει κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζουν οι οθόνες την ανάπτυξη;
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξήχθη το 2021, το 60% των νέων ηλικίας 18 έως 25, εξέφρασε τη δυσκολία του να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Ας αναλογιστούμε τώρα, πόσο δύσκολο είναι το ίδιο για ένα παιδί, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο που προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι η θέση του στη ζωή.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τα social media συχνά γεμίζουν το μυαλό των παιδιών με υπερβολικά πολλές και κάποιες φορές τρομακτικές πληροφορίες, μπλοκάροντάς τα και επιδρώντας αρνητικά στα συναισθήματά τους. Παράλληλα, ενώ παλαιότερα ένα παιδί είχε περισσότερες ευκαιρίες για κατ’ ιδίαν αλληλεπίδραση με τους φίλους και τους συμμαθητές του, κοινότητες μέσα στις οποίες ανέπτυσσε τις κοινωνικές του δεξιότητες και είχε πρόσβαση σε ενός είδους καθοδήγηση σχετικά με τον σκοπό που θα ακολουθούσε στη ζωή του, σήμερα αυτό τείνει να εκλείψει. Τα περισσότερα παιδιά ενημερώνονται για τα γεγονότα από αναρτήσεις των φίλων τους στο Facebook και εξοικειώνονται με τις συμπεριφορές των ανθρώπων, μέσα από video που παρακολουθούν στα social media.
Πώς επηρεάζουν τα social media
Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Υγείας των ΗΠΑ, οι ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές των παιδιών αυξήθηκαν κατά 35% κατά το διάστημα 2016 έως και 2023. Το ποσοστό των παιδιών που διαγνώστηκαν με άγχος παρουσίασε αύξηση κατά 61%, ενώ κατά 45% αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας καταδεικνύουν πόσο μεγαλύτερη είναι σήμερα η αγωνία των παιδιών για το μέλλον. Αναρωτιούνται τι θα κάνουν με τη ζωή τους, τη στιγμή που τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αντί να τα βοηθήσουν, συχνά τα μπερδεύουν και τα τρομάζουν ακόμη πιο πολύ.
Πώς επηρεάζουν οι διαφημίσεις
Εξαιτίας της διαφήμισης, που υπάρχει παντού στα social media και στο ίντερνετ γενικότερα, το παιδί μας έρχεται σε επαφή με την εμπορευματοποίηση του σκοπού της ζωής. Με άλλα λόγια, τείνει να πιστεύει ότι όλα έχουν σχέση με την κατανάλωση, ζητάει διαρκώς να αγοράζει νέα πράγματα, που πιθανόν να μην χρειάζεται καν ή να αγνοούσε την ύπαρξή τους προηγουμένως, όπως για παράδειγμα τα ρούχα και τα gadget που είναι στη μόδα.
Αυτό μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον γονιό, αφού το παιδί μπορεί να θέλει να αποκτήσει κάποιο είδος πολυτελείας, όπως ας πούμε ένα κινητό που είναι πολύ ακριβό και οι γονείς του να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να του το πάρουν. Το ότι δεν θα πάρει αυτό που ζήτησε είναι κάτι που μπορεί να του προκαλέσει απογοήτευση και έτσι να μην είναι χαρούμενο, γιατί βλέπει ότι οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται.
Επίσης, η τελειότητα που προωθείται από τα social media δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Όταν στοχεύουμε στην τελειότητα, νιώθουμε πάντα ανεπαρκείς, καθώς είναι βέβαιο πως δεν θα την πετύχουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας!
Τα παιδιά έχουν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους, νιώθουν ανίκανα να καταφέρουν αυτά που θέλουν ή να έχουν αυτά που διαφημίζουν οι influencers και έτσι θυμώνουν, είναι λυπημένα και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Ως γονείς, οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας όλα τα παραπάνω και να βοηθήσουμε τους αυριανούς ενήλικες να βρουν τον δρόμο τους. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα παιδιά από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των social media και ίσως τα αποτελέσματα να μας εκπλήξουν!