Η επικοινωνία με τα παιδιά μας μπορεί συχνά να είναι δύσκολη και περίπλοκη. Πολλές φορές, όταν μιλάμε στα παιδιά, νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε τι και πώς να πούμε αυτό που θέλουμε. Μπορεί να παρατηρούμε στο βλέμμα τους πόσο μπερδεμένα είναι με όσα ακούν. Υπάρχουν, όμως, απλές φράσεις που μπορούν να μας διευκολύνουν.

Πέρα από την ενεργή ακρόαση, τη γλώσσα του σώματος, την αύξηση του ποιοτικού χρόνου και τη συχνή συζήτηση, οι ειδικοί συνιστούν 5 απλές και χρήσιμες φράσεις που θα ενισχύσουν την επικοινωνία με τα παιδιά μας. Ας τις ανακαλύψουμε!

Διαβάστε επίσης: Αντιδραστικά παιδιά: Είναι πιο ευαίσθητα;

5 must φράσεις που θέλουν να ακούσουν τα παιδιά

1.«Χρειάζομαι χρόνο να το σκεφτώ»

Οι γονείς που έχουν την τάση να απαντούν αμέσως μπορεί να προκαλούν απογοήτευση τόσο στον εαυτό τους όσο και στο παιδί τους. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε γρήγορα, να βρούμε μια απάντηση αμέσως και να φτάσουμε σε συμφωνία με το παιδί.

Αντί να απαντάτε αμέσως, πείτε: «Χρειάζομαι χρόνο να το σκεφτώ». Αυτή η φράση σας δίνει χρόνο και εισάγει την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται προτού μιλήσουν. Αν το παιδί σας ακούει συχνά τη φράση «Πρέπει να το σκεφτώ», πιθανότατα θα μάθει να επεξεργάζεται περισσότερο τις απαντήσεις του, κάτι που θα έχει μακροχρόνια οφέλη στη ζωή του.

2.«Ας δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάτι καλό σε αυτό»

Μια βροχερή μέρα, ένα αναποδογυρισμένο παζλ με τα κομμάτια διάσπαρτα στο πάτωμα, ή μια ακυρωμένη συνάντηση με φίλους είναι καταστάσεις που προκαλούν απογοήτευση σε ένα παιδί.

Το μυστικό για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την απογοήτευση είναι να μην προσπαθήσετε να το «σώσετε» από το να νιώσει άσχημα. Αντίθετα, θέλουμε να το βοηθήσουμε να ενισχύσει τις ικανότητες αντιμετώπισης αρνητικών καταστάσεων, αφήνοντάς το να βιώσει την απογοήτευση και στη συνέχεια να βρει μια θετική πλευρά στην κατάσταση. 5 +1 must φράσεις που θα βελτιώσουν την επικοινωνία με το παιδί σας

3.«Άκου το σώμα σου»

Όταν το παιδί σας λέει «Με πονάει η κοιλιά», μην βιαστείτε να μοιραστείτε τη δική σας γνώμη λέγοντας κάτι όπως «Φυσικά, δεν έχεις φάει τίποτα εκτός από σνακ όλη μέρα». Αντί αυτού, καθοδηγήστε το να σκεφτεί τι μπορεί να οδήγησε σε αυτόν τον πόνο κι αν μπορεί να γίνει κάτι για να το ανακουφίσει.

Αυτή η φράση ενθαρρύνει τα παιδιά να ακούσουν και να κατανοήσουν το σώμα τους, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της συναισθηματικής και σωματικής τους νοημοσύνης.

4.«Πάρε μια ανάσα»

Η φράση αυτή είναι χρήσιμη για να μειώσετε την αίσθηση βιασύνης που νιώθουν τα παιδιά σε μεταβατικές στιγμές (όπως όταν πρέπει να σταματήσουν ένα παιχνίδι ή να πάνε στο σχολείο). Ενθαρρύνετε το παιδί να πάρει μια ανάσα, να ηρεμήσει και να πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Επίσης, αυτή η φράση μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς, υπενθυμίζοντας σας να παραμείνετε ήρεμοι και να σκεφτείτε προτού αντιδράσετε.

5.«Είναι υπέροχη ιδέα»

Όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας να λύσει τα δικά του προβλήματα, είτε πρόκειται για το πώς θα ντυθεί, το βιβλίο που θα διαβάσετε πριν τον ύπνο ή ποια δραστηριότητα θέλει να κάνει το σαββατοκύριακο, η φράση αυτή δείχνει ότι η ιδέα του αξίζει και ενδυναμώνει την αυτοεκτίμησή του.

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί αισθάνεται ότι οι επιλογές του έχουν αξία, και ενθαρρύνεται να σκέφτεται δημιουργικά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.