Γιατί υπάρχει επιδημία ιλαράς στις ΗΠΑ το 2025; Τους πρώτους δύο μήνες αυτής της χρονιάς, καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ απ’ ό,τι όλο το 2023. Η πλειονότητα αυτής της αύξησης οφείλεται σε μια μεγάλη και αυξανόμενη επιδημία σε μια κοινότητα του Τέξας όπου αποφεύχθηκε ο εμβολιασμός και ύστερα εξαπλώθηκε σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε άλλες περιοχές. Κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί και σε άλλες εννέα πολιτείες φέτος.
Η ιλαρά δεν είναι μια αβλαβής λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, που δεν χρειάζεται να προληφθεί.
Διαβάστε επίσης: Long Covid: Πώς επηρεάζει παιδιά και εφήβους;
Γιατί να μας ανησυχεί η ιλαρά;
Αρχικά, εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Τα άτομα με ιλαρά απελευθερώνουν σωματίδια του ιού στον αέρα μέσω της αναπνοής τους, συχνά ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες, μολύνοντας έως και το 90% των ατόμων που δεν είναι εμβολιασμένα και έρχονται σε επαφή μαζί τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία της ιλαράς. Τρίτον, περίπου το 20% των παιδιών χρειάζονται νοσηλεία για πνευμονία.
Ενώ η ιλαρά είναι ευρέως γνωστή για την πρόκληση πυρετού και εξανθήματος, λιγότερο γνωστό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και παρατεταμένες νευρολογικές βλάβες, επηρεάζοντας την όραση, την ακοή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες επιπλοκές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ίδιας της λοίμωξης, ενώ άλλες προκύπτουν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια αργότερα.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους, αλλά λιγότερο αναγνωρισμένους κινδύνους της μόλυνσης από τον ιό της ιλαράς είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως “ανοσοποιητική αμνησία”. Για χρόνια μετά τη μόλυνση, τα άτομα που είχαν ιλαρά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η μηνιγγίτιδα από βακτήρια, ακόμη και αν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά αυτών.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;
Το εμβόλιο έναντι της ιλαράς αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και έχει συμβάλει σχεδόν στην εξάλειψη της νόσου. Αν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στο σύνολο των παιδιών, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, η νόσος δεν θα προκαλεί επιδημικές εκρήξεις και θα αποτελέσει παρελθόν για τον άνθρωπο. Η άρση της εμπιστοσύνη μας σε πρακτικές όπως ο εμβολιασμός που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα την επανεμφάνιση περιστατικών ιλαράς.
Από εκεί και πέρα, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση των λοιμώξεων. Μαθαίνοντας στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης.