Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και συχνά τα ενθαρρύνουμε να είναι καλά σε κάθε τομέα της ζωής τους, από το σχολείο μέχρι τον αθλητισμό. Ωστόσο, τι θα γινόταν αν τους μαθαίναμε πως η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από τα αποτελέσματα και πώς να απολαμβάνουν τη διαδικασία της μάθησης, χωρίς να τους ανησυχεί η τελειότητα;

Η ψυχολογία δείχνει ότι το να αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε καλοί σε κάτι μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Η αποδοχή της αποτυχίας και η εστίαση στην ίδια την εμπειρία μπορεί να προσφέρει ψυχολογικά οφέλη που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά και κοινωνικά.

Διαβάστε επίσης: Ανατροφή παιδιού: 5 «παλιομοδίτικοι» κανόνες που λειτουργούν πάντα

Ψυχολογικά οφέλη του να μην είσαι καλός σε κάτι

  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση του φόβου της αποτυχίας

Όταν σε ένα παιδί «επιτρέπεται» να αποτύχει σε κάτι χωρίς να νιώθει ντροπή, ενισχύεται και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αποτυχίες. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν είναι καλό σε έναν άθλημα ή σε μια δημιουργική δραστηριότητα και επιμένει να συμμετέχει, μαθαίνει να βλέπει την αποτυχία ως ευκαιρία για μάθηση, όχι ως κάτι αρνητικό.

  • Ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η εξερεύνηση

Όταν τα παιδιά δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά και μονό στην επίτευξη τέλειων αποτελεσμάτων, απελευθερώνονται και μπορούν να εξερευνήσουν νέες δραστηριότητες με περισσότερη χαρά. Είτε είναι ζωγραφική, χορός, είτε ακόμα και το να μάθουν ένα νέο παιχνίδι, η ελευθερία να είναι “κακά” σε κάτι τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη διαδικασία και να είναι πιο δημιουργικά. Η αξία του να αφήνουμε τα παιδιά να είναι «κακά» σε κάτι

  • Αναπτυξιακή ευημερία μέσω του παιχνιδιού

Το παιχνίδι και η δημιουργία είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη των παιδιών. Όταν τα παιδιά παίζουν χωρίς την πίεση της τελειότητας, ενισχύουν τις γνωστικές τους ικανότητες, μειώνουν το άγχος και αναπτύσσουν νέες στρατηγικές σκέψης. Η διαδικασία του παιχνιδιού χωρίς άγχη μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα.

  • Αντιμετώπιση του άγχους της τελειομανίας

Η πίεση να είναι τέλεια σε όλα μπορεί να προκαλέσει στρες στα παιδιά. Εάν εμείς ως γονείς ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αποδέχονται ότι δεν είναι καλά σε κάτι, δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά χωρίς αυστηρή κριτική.

Αυτό βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό τους. Άλλωστε, όπως λέει και το ρητό, «αν δεν σπάσεις τα αυγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα».

  • Ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων

Όταν τα παιδιά βιώνουν αποτυχίες με άλλους, δημιουργούν ισχυρές συνδέσεις με φίλους και οικογένεια. Η αίσθηση του κοινού «λάθους» ή της αποτυχίας μπορεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς, καθώς οι στιγμές που τα άτομα γελούν από κοινού με τις αποτυχίες, ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις και δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις.

Η πραγματική ευτυχία και επιτυχία βρίσκεται στη δυνατότητα ένα παιδί να εξερευνά, να κάνει λάθη, και να συνεχίζει να μαθαίνει χωρίς να περιορίζεται από τον φόβο της αποτυχίας.