Υλικά για 5 μερίδες

  • 1½ κιλό σφυρίδα ή μπακαλιάρο
  • 500 γρ. πατάτες σε μεγάλα καρέ
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα σε καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε μεγάλα καρέ
  • 1 κούπα ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα λαχανικά (πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, σέλινο, ντομάτα και πιπεριά). Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση του σκεύους και το μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε το ψάρι και τα βράζουμε για λίγη ώρα μαζί – ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών. Όταν βράσουν τα ψάρια, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

Μυστικό

Αν θέλουμε να κάνουμε τη σούπα βελουτέ, όταν βγάλουμε το ψάρι από την κατσαρόλα, πολτοποιούμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας και 100-150 γρ. βούτυρο για τέλεια υφή.

  • Ρίχνουμε σε μια κούπα το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να γεμίσει η κούπα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Αυτή η διαδικασία γίνεται εκτός φωτιάς για να μη σβολιάσει το κορν φλάουρ.
  • Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 3 λεπτά ακόμα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα και ξεχωριστά το ψάρι σε πιατέλα. Εναλλακτικά, ξεκοκαλίζουμε το ψάρι και το ρίχνουμε στη σούπα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ