Ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia διαπίστωσαν έναν απρόσμενα ωφέλιμο παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που δειπνούν συχνά με τις οικογένειές τους έχουν υψηλότερους βαθμούς και καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις, εξασφαλίζοντας μελλοντικά μια θέση στο πανεπιστήμιο.
Αν και το σχολικό περιβάλλον, η ποιότητα της διδασκαλίας και η επιρροή των συνομηλίκων συχνά επηρεάζουν την ακαδημαϊκή απόδοση, ο συναισθηματικός δεσμός και η επικοινωνία που καλλιεργούνται μέσα από τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να είναι εξίσου καθοριστικά για την εκπαίδευση ενός παιδιού.
Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζονται περισσότερο οι έφηβοι σήμερα;
Ποια τα ευρήματα της έρευνας για τη συνολική επίδραση των οικογενειακών γευμάτων;
Η έρευνα, αφορούσε εφήβους που δειπνούσαν τακτικά με τις οικογένειές τους, δηλαδή περίπου πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτοί οι έφηβοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στο σχολείο σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έτρωγαν με τις οικογένειές τους λιγότερο συχνά.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ερευνητές θεωρούν ότι τα οικογενειακά γεύματα προάγουν την ακαδημαϊκή επιτυχία είναι η ασφάλεια του περιβάλλοντος που δημιουργούν. Το να υπάρχει δηλαδή μια ξεχωριστή στιγμή μέσα στην ημέρα όπου είναι δεδομένο ότι όλη η οικογένεια κάθεται μαζί στο τραπέζι.
Αυτό το «τελετουργικό» προσφέρει στο παιδί ένα αίσθημα σταθερότητας. Ειδικά, σε μια εποχή όπου τα παιδιά βρίσκονται υπό την πίεση των μαθημάτων, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και των συνομηλίκων τους, το οικογενειακό τραπέζι γίνεται ένα «μαξιλάρι» συναισθηματικής στήριξης και δεσίματος, όπου τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράζουν τις σκέψεις τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο φροντίδα και αποδοχή.
Οικογενειακά γεύματα: Ποια τα οφέλη τους;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συχνά οικογενειακά δείπνα:
- Σχετίζονται με εμπλουτισμένο λεξιλόγιο, ισχυρότερες επικοινωνιακές δεξιότητες και μεγαλύτερες πιθανότητες ακαδημαϊκής επιτυχίας.
- Ενισχύουν τη συναισθηματική σταθερότητα, απαραίτητη για την ψυχολογική υγεία των παιδιών.
- Βελτιώνουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς η ανοιχτή επικοινωνία τα εξοπλίζει καλύτερα για την επίλυση προβλημάτων, τόσο στο σπίτι όσο και στην τάξη.
- Όταν επικοινωνούμε με τα παιδιά μας στο τραπέζι, προάγεται ο αμοιβαίος σεβασμός. Το τραπέζι γίνεται ο χώρος για συζήτηση αξιών, προσδοκιών και εμπειριών.
- Βοηθούν τα παιδιά να γίνουν κριτικά σκεπτόμενα, μέσα από την ακρόαση των απόψεων των γονιών τους και την έκφραση των δικών τους.
- Τέλος, οι έφηβοι που έτρωγαν πιο συχνά με τις οικογένειές τους ήταν λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, στην κατανάλωση του αλκοόλ, στο κάπνισμα κλπ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συχνή παρουσία των γονιών κατά τη διάρκεια του φαγητού λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας, προσφέροντας συμβουλές και ενισχύοντας τις υγιεινές συμπεριφορές.
Σε έναν ολοένα και πιο χαοτικό κόσμο, ίσως μοιάζει δύσκολο για τις οικογένειες να βρίσκουν χρόνο για να μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η προτεραιοποίηση των οικογενειακών γευμάτων μπορεί να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να βοηθηθεί ένα παιδί να επιτύχει τόσο ακαδημαϊκά όσο και προσωπικά.