Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μαμάδες με πτυχίο ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες ακαδημαϊκής επιτυχίας των παιδιών τους.

Σήμερα, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι άνθρωποι βασίζονται λιγότερο στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο των γονιών τους για να προοδεύσουν. Οι σύγχρονες κοινωνικές δομές στοχεύουν, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, στην εξάλειψη των ανισοτήτων και την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δεδομένα, ενώ παλαιότερα η μόρφωση του πατέρα ήταν καθοριστικός παράγοντας για την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών, σήμερα αυτός ο ρόλος φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί. Αντίθετα, η εκπαίδευση της μητέρας έχει αναδειχθεί σε καθοριστικότερο παράγοντα για την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών.

Διάβαστε επίσης: Μαμά και μπαμπάς: Η χειρονομία που ενδυναμώνει τη σχέση

Μαμάδες με πτυχίο ανατρέπουν τα στερεότυπα

Νέα έρευνα λοιπόν, εστιάζει στη συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά των μητέρων στη διαγενεακή κινητικότητα.

Η διαγενεακή κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να βελτιώσουν την κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, δηλαδή τους γονείς τους. Αφορά στην ουσία την κοινωνική ανέλιξη και εξετάζει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα άτομο να πετύχει καλύτερες συνθήκες ζωής ή επαγγελματικής πορείας σε σχέση με τους γονείς του, ανεξαρτήτως του οικογενειακού του υπόβαθρου.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί γεννηθεί σε μια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα και καταφέρει να σπουδάσει και να βρει μια «καλή» δουλειά με υψηλότερο μισθό, τότε αυτό το παιδί έχει πετύχει διαγενεακή κινητικότητα.

Η έννοια αυτή είναι σημαντική για την κοινωνική δικαιοσύνη και την διεκδίκηση ίσων ευκαιριών, καθώς δείχνει πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να «ανέβει» στην κοινωνική ιεραρχία, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του.

μαμάδες πτυχίο

Μαμάδες: Καθοριστικός ο ρόλος τους πέρα από την ανατροφή

Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος της μητέρας αναγνωρίζεται κυρίως στην ανατροφή των παιδιών, οι επιτυχίες της στον τομέα της εκπαίδευσης συχνά παραβλέπονται και δεν λαμβάνονται την προσοχή που τους αξίζει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες, λαμβάνοντας το 58% των πτυχίων, το 61% των μεταπτυχιακών τίτλων και το 55% των διδακτορικών τίτλων στην περίοδο 2019–2020.

Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στον Καναδά, όπου από το 2020 οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Τα ευρήματα μιας ελληνικής έρευνας υποδηλώνουν ότι η διαγενεακή εκπαιδευτική κινητικότητα στη χώρα μας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ανοδική από την δεκαετία του ’50 και μετά. Ωστόσο, αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι μεταβολές αυτές τείνουν να είναι μικρότερες μετά τη δεκαετία του ’80.

Οι ανισότητες σχετικά με τη φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξακολουθούν να υπάρχουν και να δημιουργούν εμπόδιο ανοδικής κινητικότητας, σε αυτό το επίπεδο, για όσους οι γονείς δεν είχαν φοιτήσει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην εκπαίδευση έχει οδηγήσει σε περισσότερες μορφωμένες μητέρες, οι οποίες προσφέρουν στα παιδιά τους, όχι μόνο τις γνώσεις και τους οικονομικούς πόρους, αλλά μεταδίδουν και τις φιλοδοξίες τους, τις αξίες τους και την πίστη στις δυνατότητές τους. Στοιχεία θεμελιώδη για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής πορείας των παιδιών τους.