Ορισμένες φορές το παιδί μας είναι αγχωμένο, χωρίς αυτό να είναι εμφανές, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε σε τι συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται, ώστε να μπορέσουμε να το βοηθήσουμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Το άγχος δεν εκδηλώνεται πάντα, πολλές φορές καταπιέζεται και υποβόσκει, βαραίνοντας το άτομο που πάσχει από αυτό. Συχνά, μπορεί να εκφράζεται αλλά με όχι και τόσο με εμφανή τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο, δηλαδή, το αγχωμένο παιδί μας να έχει τρεμάμενα χείλη ή δακρυσμένα μάτια.

Διαβάστε επίσης: Η τιμωρία βλάπτει την υγεία

Αν είστε γονείς, σίγουρα ανησυχείτε όταν είστε σε άγνοια. Το άγχος «φοράει μάσκα». Για την ακρίβεια, όχι πάντοτε την ίδια. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορεί να «φοράει μάσκα» θυμού, αποφυγής, ανυπακοής, τελειομανίας ή ανάγκης. Συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχει το παιδί μας, οι οποίες ίσως να μη δικαιολογούνται αλλιώς ή να μας παραπλανούν, ενδέχεται να οφείλονται σε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως τα παιδιά που είναι αγχωμένα, κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν να αισθανθούν ασφάλεια σε έναν κόσμο που ανακαλύπτουν σιγά-σιγά, έναν απρόβλεπτο κόσμο που εγκυμονεί εκπλήξεις, αλλά και πολλούς κινδύνους.

Το άγχος και οι 5 «μάσκες» του

Παρακάτω θα εξετάσουμε πέντε προβληματικές συμπεριφορές που μπορεί να έχει το παιδί μας, οι οποίες -αν ψάξουμε βαθύτερα- είναι πιθανό να οφείλονται στο κρυμμένο άγχος του. Αυτές είναι οι εξής:

Ανυπακοή

Ένα ανυπάκουο, αντιδραστικό παιδί μπορεί να κρύβει πίσω από αυτή του τη συμπεριφορά το άγχος του για την αποτυχία. Για παράδειγμα, καλύπτει την ανασφάλειά του για το ότι πιστεύει πως δεν θα τα πάει καλά σε ένα διαγώνισμα, αρνούμενο να διαβάσει καν.

Υπερβολική εξάρτηση

Κάποια παιδιά δεν μπορούν να είναι μακριά από τους γονείς τους -συχνότερα από τη μαμά τους- για περισσότερα από λίγα λεπτά, χωρίς να πανικοβάλλονται, ακόμη και σε ηλικία που δεν το δικαιολογεί τόσο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος τους και όχι στο ότι είναι κακομαθημένα ή χειριστικά.

Εκρήξεις για μικροπράγματα

Πολλά αγχωμένα παιδιά ζουν σε κατάσταση συνεχούς συναισθηματικής «επιφυλακής». Είναι έτοιμα να θυμώσουν με το καθετί, κλαίνε με το παραμικρό ή φωνάζουν για να πάρουν αυτό που θέλουν ή αν δεν τους γίνει ένα χατίρι.

Τελειομανία

Τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από άγχος συχνά θέτουν αδύνατους στόχους για τον εαυτό τους. Σκίζουν τα σχέδιά τους, αποφεύγουν να ξεκινήσουν έργα ή εμμένουν σε μικρά λάθη. Αυτό δεν είναι θέμα φιλοδοξίας, είναι απλώς ένας φόβος τους μεταμφιεσμένος σε κίνητρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον φόβο τους ότι θα χάσουν τον έλεγχο ή θα απογοητεύσουν τους γονείς ή τους δασκάλους τους.

Αναβολή ή κατάρρευση

Ίσως το παιδί μας να αναβάλλει συνεχώς τις εργασίες του μέχρι και την τελευταία στιγμή ή να κοιτάζει απλώς την άδεια σελίδα, χωρίς να προχωράει με τις ασκήσεις του. Αυτό μπορεί να μοιάζει με τεμπελιά, αλλά συχνά δείχνει ότι το παιδί «παγώνει» και δεν ξέρει πώς να λειτουργήσει, καθώς ανησυχεί για το τι θα γίνει, κάνοντας ακόμη και απίθανα αρνητικά σενάρια.

Τι χρειάζεται ένα παιδί με άγχος

Ένα παιδί με άγχος δεν χρειάζεται γονείς που να βρίσκουν λύση σε όλα. Χρειάζονται γονείς που να παραμένουν σταθεροί, που να επικυρώνουν τα συναισθήματά του, που να θέτουν όρια και να το βοηθούν να κάνει ένα βήμα τη φορά.