Πολλές νέες μαμάδες, αφήνοντας πίσω την ενεργή καθημερινότητα και την εργασία τους, περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας μόνες, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα. Μια έρευνα αμερικανικής πλατφόρμας δικτύωσης για μαμάδες, αποκάλυψε πως η μοναξιά ξεκινά ήδη από την εγκυμοσύνη και κορυφώνεται αμέσως μετά τον τοκετό, με το 75% να αναφέρει δυσκολίες μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μελλοντικοί γονείς: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος της εγκυμοσύνης;

Γιατί οι γονείς δεν συζητούν περισσότερο μεταξύ τους;

Η πλειονότητα των νέων μαμάδων έχει βιώσει μοναξιά, συχνά χωρίς να τολμά να το μοιραστεί ούτε με φίλους, ούτε με τον σύντροφό τους. Πολλές δηλώνουν ότι φοβήθηκαν την κριτική ή ένιωσαν ενοχές επειδή δεν απολάμβαναν κάθε στιγμή της μητρότητας.

Φαίνεται επομένως, να υπάρχει ακόμα ένα «στίγμα» γύρω από τη μοναξιά της μητρότητας. Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

  • Το 51% των γυναικών ανέφερε πως ένιωσε ντροπή, ενώ
  • Το 75% επηρεάστηκε ψυχικά από τη μοναξιά.
  • Το 43% δεν έχει μοιραστεί ποτέ αυτά τα συναισθήματα με κανέναν.
  • Το 62% φοβήθηκε πως θα επιβαρύνει τους άλλους.
  • Το 59% ένιωσε ότι έπρεπε απλώς να «αντέξει» σιωπηλά.
νέες μαμάδες

Η σημασία του μοιράσματος – Δεν είσαι μόνη!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μοναξιά δεν είναι κάτι που οι μητέρες πρέπει απλώς να αποδέχονται. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζονται περισσότερη συναισθηματική σύνδεση και υποστήριξη.

Για πολλές γυναίκες, το μοίρασμα με άλλες μαμάδες ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας αποδείχθηκε λυτρωτικό. Πολλές ανέφεραν ότι μόλις άρχισαν να μιλούν ανοιχτά με τον σύντροφό τους, φίλους ή οικογένεια, ένιωσαν αμέσως λιγότερο μόνες.

Instagram: Μια παραπλανητική εικόνα ευτυχίας

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της έρευνας, οι μητέρες αισθάνονται ότι πρέπει να είναι ευτυχισμένες επειδή έχουν ένα υγιές μωρό — και έτσι θυσιάζουν τα δικά τους συναισθήματα.

Κι όμως η σιωπή γύρω από τη μοναξιά είναι μέρος του προβλήματος, με το 76% των μητέρων να δηλώνουν ότι ξαφνιάστηκαν με το πόσο απομονωμένη μπορεί να είναι η ζωή με ένα παιδί. Πολλές δεν αντιλαμβάνονται ότι και άλλες γυναίκες κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα πίσω από ένα «χαρούμενο» προφίλ στα social media.

Τι μπορεί να βοηθήσει τις νέες μητέρες;

  • Συστήματα υποστήριξης για μητέρες, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννα, θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμα.
  • Πιο συχνές επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας.
  • Τακτική επικοινωνία με οικογένεια και φίλους, όχι μόνο για πρακτική βοήθεια αλλά και για συναισθηματική στήριξη.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να λειτουργήσουν θετικά, επιτρέποντας σε μητέρες να ανταλλάσσουν εμπειρίες, ανησυχίες και στιγμές καθημερινότητας με άλλες μαμάδες.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, μητρότητα δεν σημαίνει να είμαστε μόνες, ούτε να αισθανόμαστε ενοχές. Το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι αδυναμία, αλλά πράξη δύναμης, διότι η επιθυμία για σύνδεση είναι ανθρώπινη.