Υλικά για 4 μερίδες

500 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
30 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (25 – 30 γρ.)
40 γρ. κουκουνάρι ή κάσιους ή αμύγδαλα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή μισή – μισή με πεκορίνο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο:
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
Βήμα 2ο:
Βάζετε στο γουδί ή στο μούλτι τα κουκουνάρια, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το βασιλικό, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάτε.
Βήμα 3ο:
Προσθέτετε έπειτα λίγο – λίγο το υπόλοιπο λάδι. Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνετε με 2 – 3 κουταλιές νερό μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Βήμα 4ο:
Ανακατεύετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα πέστο και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.