Δεκαετίες ψυχολογικής έρευνας έχουν εξετάσει την επιρροή των στυλ γονικής μέριμνας, της δυναμικής της προσκόλλησης με τους γονείς και της λήψης αποφάσεων εκ μέρους τους στην ανάπτυξη των παιδιών. Όμως, αυτό δεν πρέπει να επισκιάζει την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αδελφών. Τα αδέλφια αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνικής και συναισθηματικής μας ανάπτυξης. Είναι οι πρώτοι μας «συνομήλικοι» και αυτές οι σχέσεις παρέχουν το πλαίσιο για το πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Είτε τείνουμε προς τη συνεργασία ή τον ανταγωνισμό, τη συναισθηματική ευαισθησία ή την απόσταση, είτε αναπτύσσουμε ηγετικό ρόλο ή έναν πιο παθητικό, πολλά από αυτά προέρχονται από τη μοναδική δυναμική που βιώνουμε με τα αδέλφια μας.
Η Θεωρία Οικογενειακών Συστημάτων του Bowen (Αμερικανός ψυχίατρος και οικογενειακός θεραπευτής) τονίζει τη διασύνδεση των μελών της οικογένειας, προτείνοντας ότι το «συναισθηματικό πεδίο» της οικογένειας διαμορφώνει βαθιά τη λειτουργία του ατόμου. Σε αυτή τη θεωρία, η θέση των αδελφών παίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Η έννοια της θέσης των αδελφών του Bowen βασίζεται στο πρώιμο έργο ερευνητών όπως ο Walter Toman, ο οποίος εξέτασε τα πρότυπα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με βάση τη σειρά γέννησης.
Η έρευνα του Toman δείχνει ότι τα πρωτότοκα παιδιά συχνά αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά όπως η υπευθυνότητα και η οργάνωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναπτύσσονται συνήθως καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια αναμένονται να λειτουργούν ως πρότυπα για τα μικρότερα. Αντίθετα, τα παιδιά που γεννιούνται αργότερα, όπως το δεύτερο ή το τρίτο παιδί, μπορεί να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που αντιτίθενται στα χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων αδελφών τους.
Ιδιαίτερα τα μεσαία παιδιά έχουν μια μοναδική θέση στην ιεραρχία των αδελφών. Ο Toman τα περιέγραψε ως παιδιά «σάντουιτς» που τείνουν να είναι διαμεσολαβητές, ιδιαίτερα προσαρμοστικοί και ευαίσθητοι στις δυναμικές γύρω τους. Τα μεσαία παιδιά συχνά αναπτύσσουν δεξιότητες σχετικές με τη διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό, καθώς πλοηγούνται στις διαφορετικές προσδοκίες και ρόλους που καθορίζονται από τα αδέλφια τους. Αυτή η προσαρμοστικότητα μπορεί να τα κάνει πιο ανεξάρτητα. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλώνουν χαρακτηριστικά επαναστατικότητας ή μη συμμόρφωσης, καθώς προσπαθούν να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα σε αντίθεση με τους καθιερωμένους ρόλους που κρατούν τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην έρευνα του Toman είναι ότι τα μοναχοπαίδια μοιράζονται χαρακτηριστικά με τα πρωτότοκα παιδιά, αλλά συχνά εμφανίζουν ιδιότητες που προσελκύουν την προσοχή, καθώς δεν έχουν αδέλφια με τα οποία ανταγωνίζονται για την προσοχή των γονιών.
Συνολικά, η δυναμική της σειράς γέννησης, όπως την τονίζει ο Toman, εμπλουτίζει την κατανόηση των ατομικών προσωπικοτήτων και συμπεριφορών μέσα στο οικογενειακό σύστημα, δείχνοντας πώς η θέση κάθε αδελφού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του και τις σχέσεις του.
Ο Bowen παρατήρησε ότι τα άτομα συχνά αναπαράγουν αυτούς τους ρόλους των αδελφών στις ενήλικες σχέσεις τους. Για παράδειγμα, ένα πρωτότοκο παιδί σε μια οικογένεια μπορεί να αναλαμβάνει φυσικά ηγετικούς ρόλους στη δουλειά ή σε κοινωνικές περιστάσεις, ενώ το μικρότερο παιδί μπορεί να μάθει να είναι εξαρτημένο ή γοητευτικό για να κερδίσει υποστήριξη. Σημαντικό είναι ότι η μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ των ρόλων των αδελφών και του οικογενειακού συστήματος διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται αυτοί οι ρόλοι—δεν είναι κάθε πρωτότοκο παιδί το ίδιο, ούτε και κάθε μικρότερο παιδί.
Ο θεμελιώδης ρόλος των σχέσεων ανάμεσα στα αδέλφια
Ο ρόλος των αδελφών ξεπερνά κατά πολύ τους παιδικούς αγώνες εξουσίας ή τις συμμαχίες για το ποιος θα ελέγχει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Τα αδέλφια συχνά λειτουργούν ως συναισθηματικοί καθρέφτες. Μέσω αυτών, μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε τη σύγκρουση, να εκφράζουμε την ενσυναίσθηση, να ανταγωνιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε και να συμφιλιωνόμαστε. Σε αντίθεση με τις σχέσεις γονέα-παιδιού, οι αλληλεπιδράσεις των αδελφών είναι οριζόντιες και όχι ιεραρχικές, δημιουργώντας έναν χώρο για τα παιδιά να εξασκούνται στο να αλληλεπιδρούν με ίσους.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι σχέσεις των αδελφών προβλέπουν αρκετά αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή, όπως ευημερία, κοινωνικές δεξιότητες, ακόμη και ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη τονίζει ότι οι θετικές σχέσεις των αδελφών σχετίζονται με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και κοινωνική ικανότητα στην ενήλικη ζωή. Αντίθετα, η άλυτη σύγκρουση μεταξύ αδελφών μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες δυσκολίες στη δημιουργία και διατήρηση άλλων σχέσεων.
Όταν τα αδέλφια ενεργούν ως σύμμαχοι, απορροφούν το άγχος από δύσκολες παιδικές εμπειρίες. Συχνά, τα αδέλφια «συγκαλούν» το ένα το άλλο σε οικογενειακά συστήματα όπου οι γονείς είναι συναισθηματικά απόντες, δημιουργώντας άτυπους ρόλους φροντίδας που αργότερα μπορεί να επηρεάσουν επαγγελματικές πορείες ή συνεργασίες. Παρ’ όλα αυτά, παρά αυτή την βαθιά επιρροή, οι σχέσεις των αδελφών παραμένουν ένας από τους πιο ανεξερεύνητους τομείς της αναπτυξιακής ψυχολογίας.
Ένα κενό έρευνας που αξίζει να γεφυρωθεί
Οι σχέσεις γονέα-παιδιού συχνά εξελίσσονται και γίνονται λιγότερο κεντρικές στην ενήλικη ζωή, ενώ οι δεσμοί των αδελφών συχνά διαρκούν μια ζωή, ακόμα και μετά από γάμους και φιλίες. Παρά το γεγονός αυτό, οι ερευνητικές δράσεις κατανέμονται δυσανάλογα στην μελέτη των γονέων. Οι μελέτες που επικεντρώνονται στους γονείς κυριαρχούν στις συζητήσεις για την προσκόλληση, την πειθαρχία και την συναισθηματική ανάπτυξη, ενώ η δυναμική των αδελφών συχνά παραμερίζεται σε δευτερεύουσα θέση. Αυτό το κενό στην έρευνα περιορίζει την κατανόηση για τα οικογενειακά συστήματα, εμποδίζοντας την αναγνώριση της καθοριστικής επίδρασης των σχέσεων μεταξύ αδελφών.
Ωστόσο, η έρευνα είναι σε διαδικασία εξισορρόπησης. Πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα αδέλφια επηρεάζουν τις επαγγελματικές πορείες, την γνωστική ανάπτυξη και τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development ρίχνει φως στο πώς η ζεστασιά και η σύγκρουση μεταξύ αδελφών επηρεάζουν τη συναισθηματική ρύθμιση των παιδιών. Παράλληλα, οι μελέτες για τη διαφοροποίηση των αδελφών αποκαλύπτουν πώς τα παιδιά μέσα στην ίδια οικογένεια συχνά διαμορφώνουν μοναδικές ταυτότητες για να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να διατηρήσουν την ατομικότητά τους. Αυτά τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της δυναμικής αυτής της μοναδικής σχέσης.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις οικογένειες
Η κατανόηση της δυναμικής των αδελφών μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να δημιουργήσουν υγιέστερες σχέσεις μεταξύ των παιδιών τους. Η ενθάρρυνση της συνεργασίας αντί του ανταγωνισμού και η διδασκαλία της επίλυσης συγκρούσεων από νωρίς μπορούν να θέσουν τις βάσεις για θετικούς και διαρκείς δεσμούς.
Τα αδέλφια δεν είναι απλώς οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε το σπίτι ή το DNA μας. Είναι συν-συγγραφείς των προσωπικών μας ιστοριών, βοηθώντας μας να προετοιμαστούμε για τον κόσμο.