Το πόσο καλό κάνει η άσκηση στη σωματική υγεία, στην ενέργεια και τη διάθεση των παιδιών, όσο βέβαια και των ενηλίκων, το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα είναι πόσο ωφελεί και στην ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι έφηβοι που γυμνάζονται ή γυμνάζονταν από παιδιά, καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, η καρδιοαναπνευστική αερόβια άσκηση έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των παιδιών μας, κάτι που αρχίζει να φαίνεται περισσότερο μετά την ηλικία των 14 ετών, δηλαδή κατά την εφηβεία.

Διαβάστε επίσης: Online παιχνίδια: Οι κίνδυνοι για τους παθιασμένους gamers

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης έχει σημαντικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αυτή η αντικαταθλιπτική δράση που παρατηρήθηκε, φαίνεται πως να ενεργοποιείται, όταν τα παιδιά είναι πλέον έφηβοι, αλλά όχι από την αρχή της εφηβείας, αλλά λίγο αργότερα.

Η κατανόηση του πότε και πώς η αερόβια άσκηση ενισχύει την ικανότητα κάποιου να καταπολεμήσει την κατάθλιψη μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους και τους γονείς να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Ίσως, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν το παιδί τους να αρχίσει να ασκείται, πιθανώς συνδυάζοντας την άσκηση με κάτι που το ενδιαφέρει, για να μην την έχει στο μυαλό του σαν κάτι βαρετό. Ακόμη, το παιδί θα μπορούσε να ασκείται μαζί με κάποιους φίλους, ώστε να το βλέπει παράλληλα και σαν ένα είδος διασκέδασης και να το κάνει με χαρά.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην εν λόγω έρευνα, οι μελετητές παρακολούθησαν 873 παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών, κάνοντας ελέγχους κάθε δύο χρόνια σε ηλικίες 6, 8, 10, 12, 14, 16 και 18.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συσχέτιση μεταξύ αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και λιγότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης στον ίδιο άνθρωπο εμφανίστηκε μόνο στους τελευταίους δύο ελέγχους, δηλαδή στις ηλικίες 16 και 18.

Αερόβια άσκηση και κατάθλιψη

Αν και στη μελέτη βρέθηκε ότι η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να προστατεύει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην προχωρημένη εφηβεία, αυτό δεν ίσχυε για τους πιο νέους εφήβους, ηλικίας 10-14 ετών. Το εύρημα διαπιστώθηκε ότι ισχύει μόνο για τους μεγαλύτερους έφηβους, από 14 έως και 18 ετών.

Οι ερευνητές συμπέραναν, επίσης, ότι οι έφηβοι που διαγνώστηκαν με μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι ή να κάνουν έντονες προπονήσεις.

Η διπλή επίπτωση της μειωμένης συνολικής φυσικής δραστηριότητας και της μη συμμετοχής σε μέτρια προς έντονη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των ηλικιών 14 και 18.

Είναι αδύνατο, βέβαια, να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Αν οι άνθρωποι, για παράδειγμα, με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ασκούνται περισσότερο επειδή δεν είναι καταθλιπτικοί ή αν παραμένουν λιγότερο καταθλιπτικοί επειδή οι καθημερινές τους δραστηριότητες βοηθούν να κρατηθεί η κατάθλιψη μακριά.