Έξι στους δέκα σημερινούς γονείς δηλώνουν ότι δεν ακολουθούν το «εγχειρίδιο» ανατροφής που χρησιμοποίησαν οι δικοί τους γονείς. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Talker Research σε 2.000 μαμάδες και μπαμπάδες με παιδιά κάτω των έξι ετών, η μετάβαση από τις παραδοσιακές αξίες (όπως οι βαθμοί και ο αθλητισμός) στις συναισθηματικές ανάγκες είναι πλέον ξεκάθαρη.
Από τις επιδόσεις στην ψυχική υγεία
Περίπου 41% των γονιών δηλώνουν πως, όταν ήταν παιδιά, οι δικοί τους γονείς δεν έδιναν σχεδόν καμία σημασία στην συναισθηματική υγεία. Σήμερα, τα δύο τρίτα των γονιών βάζουν αυτό το θέμα στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητές τους.
Διαβάστε επίσης: Reparenting: Πώς θα διαχειριστούμε άλυτα ζητήματα της παιδικής μας ηλικίας;
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει όλα. Η καλή επικοινωνία προηγείται σε ποσοστό 74%, η εκπαίδευση ακολουθεί με 69% και η φυσική δραστηριότητα έρχεται τρίτη με 65%. Η διαφορά είναι ότι η συναισθηματική ευημερία στέκεται πλέον ισάξια με την εκπαίδευση ή την καλή φυσική κατάσταση.
«Βιώνουμε ένα γενεαλογικό reset στην ανατροφή των παιδιών», λέει η Gigi Schweikert, CEO της Lightbridge Academy. «Οι γονείς δεν μεγαλώνουν απλώς παιδιά – καλλιεργούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες», προσθέτει.
Τι θέλουν να μάθουν τα παιδιά πριν το σχολείο
Οι δεξιότητες που ελπίζουν οι γονείς να αποκτήσουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσουν το σχολείο αποκαλύπτουν πολλά:
Η ικανότητα να ακούν (64%)
Οι επικοινωνιακές δεξιότητες (58%)
Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης (57%)
Η διαχείριση έντονων συναισθημάτων (46%)
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γονείς παιδιών νηπιαγωγείου αναφέρουν πως οι κοινωνικές δεξιότητες – όπως το να μοιράζονται – αναπτύσσονται πιο φυσικά. Παρομοίως, η ανεξαρτησία και η καθαρή ομιλία ακολουθούν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Η νέα εποχή της «θετικής» ανατροφής
Οι νέοι γονείς φαίνεται πως υιοθετούν πιο συνειδητές προσεγγίσεις. Το 49% δηλώνει πως εφαρμόζει τη θετική ανατροφή και το ίδιο ποσοστό επιλέγει τη λεγόμενη «σεβαστική ανατροφή».
Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο:
Το 91% των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό λέει πως αυτό επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξή τους.
Το 85% θεωρεί θεμελιώδες να περιβάλλεται η οικογένεια από ανθρώπους με κοινές αξίες.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γονείς σήμερα
Όταν ρωτήθηκαν τι τους απασχολεί περισσότερο:
Το 49% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών τους
Το 38% για το bullying
Το 34% για τις φιλίες
Το 28% για την ψυχική υγεία
Δεν υπάρχει τέλειος γονιός
Παρά τις καλές προθέσεις, οι περισσότεροι γονείς παραδέχονται πως κάνουν λάθη—κατά μέσο όρο πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτά που προσπαθούν να δουλέψουν περισσότερο είναι:
Η αυτοφροντίδα (48%)
Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής (43%)
Η ψυχική τους υγεία (42%)
Η διαχείριση των συναισθημάτων τους (41%)
Το να είναι πραγματικά παρόντες με τα παιδιά τους (40%)
Παρόλα αυτά, σχεδόν ο μισός πληθυσμός (47%) πιστεύει ότι τα πάει καλύτερα από τους δικούς του γονείς, σε αντίθεση με μόλις 6% που προτιμά τις μεθόδους του παρελθόντος.
Παραδόξως, το 42% δηλώνει πως συχνά πιάνει τον εαυτό του να λειτουργεί όπως οι δικοί του γονείς.
Για το 89% των γονιών, η απόκτηση παιδιών τούς έκανε καλύτερους ανθρώπους. Και το ταξίδι δεν σταματά: το 59% περιμένει να μάθει ακόμα περισσότερα για τον εαυτό του καθώς τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο.
Όπως το περιγράφει η Schweikert: «Η γονεϊκότητα δεν είναι τελειότητα – είναι πρόοδος. Οι σημερινοί γονείς είναι πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ. Εξελίσσονται οι ίδιοι για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά».