Όταν μιλάμε για γονεϊκά στυλ ανατροφής, οι δικοί μας οι γονείς είναι τα προφανή πρότυπα. Αντιγράφουμε τις συμπεριφορές τους, προσπαθώντας είτε να μιμηθούμε την προσέγγισή τους είτε, αν είναι αρνητική, να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όμως, η προσωπικότητα και η σχέση με τον άλλο γονέα/σύντροφο είναι επίσης μέρος της εξίσωσης.
Εσάς, ποιος τύπος γονέων σας αντιπροσωπεύει;
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Μεγαλώνοντας ολοκληρωμένα παιδιά
5 τύποι γονέων με τα καλά και τα κακά τους…
1. Γονιός «στρατηγός»
Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι γονείς-«στρατηγοί» ακολουθούν ένα αυστηρό πλαίσιο. Έχουν σαφή πρότυπα κι έτσι τα παιδιά καταλαβαίνουν τι αναμένεται από αυτά. Είναι καλοί στη διαχείριση της πειθαρχίας, επιτρέποντας στα παιδιά να μάθουν όχι μόνο τι απαιτείται από αυτά, αλλά και πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
Από την άλλη πλευρά, ο «στρατηγός» δεν είναι ο ζεστός και τρυφερός γονέας. Σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν άγχος και να αισθάνονται πως κρίνονται ανά πάσα στιγμή. Η αντίληψή τους είναι ότι οι ενήλικες είναι απαιτητικοί και επικριτικοί. Ειδικά τα πιο δημιουργικά παιδιά μπορεί να αισθανθούν καταπιεσμένα και να απογοητεύονται επειδή φοβούνται να παραβιάσουν τους κανόνες. Άλλα παιδιά που μεγαλώνουν υπό αυτές τις συνθήκες επαναστατούν και εκδηλώνουν συμπεριφορές ανυπακοής, ειδικά στην εφηβεία.
2. Ο στοργικός γονιός
Ενώ ο «στρατηγός» είναι αυστηρός, ο στοργικός γονέας προφέρει άπλετη συναισθηματική υποστήριξη. Κάποια ζευγάρια μπαίνουν σε αυτούς τους δύο αντιθετικούς ρόλους χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά νιώθουν ότι τα νοιάζονται, έχουν λιγότερο άγχος και πιστεύουν ότι μπορούν να στηριχτούν στον γονέα τους όταν δυσκολεύονται. Η αντίληψή τους είναι ότι οι ενήλικες μπορούν να είναι καλοί.
Συχνά ωστόσο, ο στοργικός γονέας φοβάται τη σύγκρουση ή αντιδρά υπερβολικά λόγω της εμπειρίας του με αυστηρούς γονείς. Παρόλο που είναι υποστηρικτικό, αυτό το στυλ μπορεί να οδηγήσει σε παιδιά υπερβολικά απαιτητικά και, όπως κοινώς λέμε, «κακομαθημένα».
3. Ο ασταθής γονιός
Ένας ασταθής γονιός δεν φαίνεται να έχει κάποιο πλεονέκτημα.
Η συνέπεια που παρέχουν οι «στρατηγοί» και οι στοργικοί γονείς δημιουργεί μια βάση στην οποία τα παιδιά μπορούν να βρουν σταθερότητα. Αντίθετα η ασυνέπεια, ειδικά όταν συνοδεύεται από συναισθηματική αστάθεια, βάζει τα παιδιά σε μια κατάσταση αναστάτωσης. Για να «επιβιώσουν», τα ίδια συνήθως γίνονται υπερβολικά επιφυλακτικά, προσπαθώντας να καταλάβουν πώς να συμπεριφερθούν. Αυτό μάλιστα μπορεί να μετατραπεί σε διαταραχή γενικευμένου άγχους στην ενήλικη ζωή.
4. Γονείς σε… κρίση
Ορισμένοι γονείς είναι ιδιαίτερα καλοί στο να αντιδρούν σε μια κρίσιμη κατάσταση. Μπορεί να είναι υπερφορτωμένοι στην καθημερινή τους ζωή και να φαντάζουν κάπως απόμακροι, αλλά όταν προκύπτει κάτι σημαντικό, μπαίνουν σε δράση.
Ένα από τα αρνητικά εδώ ίσως είναι ότι μετά από μια κρίση, αισθάνονται εξαντλημένοι και συχνά δεν αντιμετωπίζουν ό,τι πρέπει να γίνει για να προληφθεί η επόμενη.
5. Οι «ισορροπημένοι»
Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα και εξαλείφοντας τα μειονεκτήματα όλων των άλλων στυλ. Πρόκειται για γονείς ικανούς να θέτουν πρότυπα και να δημιουργούν δομή, ενώ παραμένουν στοργικοί καθώς και να χειρίζονται κρίσεις ενώ αποφεύγουν τις επόμενες.
Αναβάθμισε το στυλ σου
Τα πρότυπα και η προσωπικότητά μας μας καθοδηγούν να υιοθετήσουμε ένα βασικό γονεϊκό στυλ ανατροφής και ένα δευτερεύον που χρησιμοποιούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Αν κοιτάξεις πίσω, τι αναγνωρίζεις ως πλεονεκτήματα και τι ως αδυναμίες σου; Σε ποια σημεία είσαι διαφορετικός γονέας από τους γονείς σου; Ποιες συμπεριφορές θα ήθελες να αλλάξεις περισσότερο; Ίσως ποτέ δεν θα φτάσεις στο «απόλυτο», ωστόσο αξίζει να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και κάθε μέρα να είσαι όλο και πιο κοντά στον γονέα που πραγματικά θέλεις να είσαι…