Ποιος είναι ο πιο «σωστός» τρόπος να μεγαλώσεις τα παιδιά σου; Οι γονείς συχνά βρίσκονται ανάμεσα σε διάφορες σχολές και μεθόδους. Κάποιοι επιλέγουν το μοντέλο authoritative parenting, που συνδυάζει ξεκάθαρα όρια με αγάπη και στήριξη. Άλλοι εφαρμόζουν την αυστηρότερο authoritarian parenting, όπου κυριαρχούν οι κανόνες και οι συνέπειες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι υιοθετούν το gentle parenting, που εστιάζει στην ενσυναίσθηση και την συναισθηματική αποδοχή.
Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ευημερία των παιδιών μπορεί να μην έχει να κάνει με το πόσο αυστηρός ή επικής είσαι, αλλά το πόσο ασφαλές συναισθηματικά είναι το οικογενειακό περιβάλλον που δημιουργείς.
Διαβάστε επίσης: Η λέξη που μπορεί να αλλάξει τη σχέση σου με το παιδί σου
Συγκεκριμένα, το emotionally safe parenting δεν αρκείται στη διαχείριση της συμπεριφοράς — στόχος είναι η ενδυνάμωση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, η δημιουργία εμπιστοσύνης και η διατήρηση μιας ειλικρινούς, αυθεντικής σχέσης.
Οι γονείς που υιοθετούν αυτό το στυλ ανατροφής:
- Αποδέχονται τα συναισθήματα του παιδιού χωρίς να βιάζονται να τα διορθώσουν ή να τα απορρίψουν.
- Αποφεύγουν τις επικριτικές αντιδράσεις. Δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχές στα παιδιά.
- Αντιμετωπίζουν την «κακή» συμπεριφορά ως σημάδι άγχους και όχι ως αντίσταση.
- Αναλαμβάνουν ευθύνη μετά από διαφωνίες, ζητώντας συγγνώμη, αντί να τιμωρούν ή να απομακρύνονται.
- Δουλεύουν με τον εαυτό τους και προσπαθούν να θεραπεύσουν τις πληγές τους. Δεν μεταδίδουν το τραύμα τους.
- Δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει ασφαλές να εκφράζει τα συναισθήματά του και να είναι ο εαυτός του.
- Αποδέχονται το παιδί, με όλα τα χαρακτηριστικά του, όχι μόνο την «καλή» πλευρά.
- Βάζουν όρια με σαφήνεια αλλά και με αγάπη.
Βοηθάμε τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους
Αναγνωρίστε και ονομάστε τα συναισθήματα
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία. Δώσε προσοχή στα συναισθήματα του παιδιού και παρότρυνέ το να κάνει το ίδιο και να χρησιμοποιεί και εκείνο αλλά και εσύ λόγια που το περιγράφουν.
Κάντε τεχνικές αναπνοής
Αναπνεόντας αργά και σταθερά μπορεί κανείς να μειώσει την ταχυκαρδία και να ηρεμήσει το ταραγμένο του μυαλό. Όταν τα παιδιά καλούνται να εξασκηθούν σε αργές, βαθιές αναπνοές κατανοούν μεγαλύτερα συναισθήματα. Οι σωματικές ασκήσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς επανασυνδέουν μυαλό και το σώμα.
Κάντε τεχνικές ενσυνειδητότητας
Όλες οι μορφές ενσυνειδητότητας, από την yoga μαζί με το παιδί, μέχρι τον διαλογισμό, μπορούν να βοηθήσουν.
Journaling
Ορίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα κατά την οποία θα κάθεστε παρέα και θα γράφετε τα συναισθήματά σας αλλά και από πού νομίζετε ότι προέρχονται. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και την πηγή τους, θα μπορέσεις και εσύ αλλά και το παιδί να τα ρυθμίσετε καλύτερα.