Οι έφηβοι σήμερα είναι πιθανόν να περνούν πολλές ώρες παίζοντας video games στο λάπτοπ ή στο τάμπλετ ή να ασχολούνται με τα social media στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ παράλληλα μπορεί να μην ασκούνται όσο χρειάζεται. Νέα έρευνα εξετάζει τη σύνδεση των παραπάνω συνηθειών με την κατάθλιψη.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιδοκό JAMA Network Open δείχνει ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και ο μειωμένος χρόνος μπροστά από οθόνες, από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως την ηλικία των 15 ετών.
Διαβάστε επίσης: Διαδικτυακό παιχνίδι: Η νέα παιδική χαρά για τα παιδιά- Πώς τα προετοιμάζουμε;
Η έρευνα παρακολούθησε πάνω από 500 παιδιά στη Φινλανδία για οκτώ χρόνια και διαπίστωσε ότι οι νέοι που συμμετείχαν περισσότερο σε ασκήσεις και περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά σε υπολογιστές και κινητές συσκευές ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία στην εφηβεία. Οι συσχετίσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες για τον χρόνο μπροστά από οθόνες, ειδικά στη χρήση κινητών, η οποία συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Έφηβοι στο κινητό, οι επιπτώσεις
Η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας στους εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεδομένης της ευρείας έκτασης αυτών των προβλημάτων, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν ποιοι παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η φυσική δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά, ο ύπνος και η διατροφή ενδέχεται να λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου ή προστατευτικοί παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη PANIC (Physical Activity and Nutrition in Children), η οποία ξεκίνησε το 2007 στη Φινλανδία. Η μελέτη PANIC αρχικά περιλάμβανε 504 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ετών, η ομάδα των επιστημόνων πραγματοποίησε παρακολουθήσεις στα δύο και στα οκτώ χρόνια.
Οι μελετητές συνέλεξαν δεδομένα για τη φυσική δραστηριότητα, τον χρόνο μπροστά από οθόνες, τη διατροφή, τον ύπνο και την ψυχική υγεία. Με βάση την έρευνα, η χρήση κινητών συσκευών από τους έφηβους είχε ισχυρότερη συσχέτιση με καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με την τηλεόραση ή τον υπολογιστή.
Ένα απρόσμενο εύρημα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η ελαφριά δραστηριότητα που καταγράφηκε από τις συσκευές στην έρευνα συσχετίστηκε με υψηλότερα σκορ άγχους και κατάθλιψης στα αγόρια. Αυτό το απρόσμενο εύρημα ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελαφριές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, δεν παρέχουν τα ίδια ψυχολογικά οφέλη, όπως το αίσθημα επιτυχίας ή η κοινωνική επαφή, που σχετίζονται με πιο οργανωμένες ή έντονες μορφές άσκησης.
Μία συμβουλή των ερευνητών για τους γονείς είναι να ισορροπήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους ανάμεσα στο ενεργό παιχνίδι και τον χρόνο μπροστά από οθόνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λίγος χρόνο μπροστά στην οθόνη δεν βλάπτει, δεδομένου του ότι άλλα κομμάτια της ζωής του εφήβου είναι ισορροπημένα.
Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας έχει επαφές με φίλους ή μπορεί να βρίσκει την αυτοεκτίμησή του μέσα από τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες, τότε θα μπορούσε να αφιερώσει και λίγο χρόνο μπροστά στις οθόνες, χωρίς αυτό να έχει τόσες αρνητικές συνέπειες για την ψυχική του υγεία.