Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη και να έχουν την άνεση να μοιραστούν μαζί μας ό,τι τα απασχολεί.

Φυσικά, κάθε γονιός θέλει να είναι εκείνος στον οποίο θα στραφεί το παιδί του όταν συμβαίνει κάτι μεγάλο — είτε καλό είτε δύσκολο. Θέλει να είναι η ασφαλής αγκαλιά όπου το παιδί θα νιώσει πως μπορεί να εκφραστεί χωρίς φόβο και ντροπή. Αλλά η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με μια απλή φράση του τύπου: «Μπορείς να μου μιλάς για όλα».

Διαβάστε επίσης: Μικροί με μεγάλα συναισθήματα: Πώς δεν θα ξεσπά το παιδί;

Η εμπιστοσύνη χτίζεται. Και, κυρίως, διδάσκεται. Από εμάς. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Οι γονείς που εμπνέουν εμπιστοσύνη στα παιδιά…

Μιλάνε για τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου οι μεγάλοι μιλούν ανοιχτά για το πώς νιώθουν, μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο. Όταν εσύ λες: «Νιώθω λίγο αγχωμένος γιατί ίσως αργήσουμε στο σχολείο. Θες να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ετοιμαστούμε πιο γρήγορα;», δείχνεις πως και οι ανησυχίες είναι μέρος της ζωής και μπορούμε να τις διαχειριστούμε μαζί.

Γενικά, αν θέλεις τα παιδιά να σου εμπιστεύονται τα μεγάλα τους μυστικά, πρέπει πρώτα να ξέρουν ότι μπορούν να σου μιλήσουν για τα μικρά. Να ξέρουν ότι δεν θα κριθούν. Ότι είσαι εκεί.

Πρώτα πας εσύ. Δείξε τον δρόμο. Και θα σε ακολουθήσουν.

Δεν αποφεύγουν τα άβολα θέματα

Τα παιδιά παρατηρούν. Δεν ακούν μόνο τι λέμε, βλέπουν πώς το λέμε, πότε το λέμε και —κυρίως— τι αποφεύγουμε.

Όταν αποφεύγουμε να μιλήσουμε, για παράδειγμα, για το θάνατο ενός κατοικίδιου, το μήνυμα που παίρνει το παιδί είναι: «Αυτό δεν το συζητάμε». Αντί γι’ αυτό, δημιούργησε έναν χώρο όπου όλες οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες. Ακόμα και αν δεν έχεις την τέλεια απάντηση, η ηρεμία και η ειλικρίνεια κάνουν όλη τη διαφορά.

Δεν δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν

Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να πιστεύουν τους γονείς τους σε ό,τι τους λένε. Γι’ αυτό αν έχουμε υποσχεθεί κάτι στο μικρό μας, καλό είναι να το εκπληρώνουμε. Όσο συχνότερα αλλάζουμε γνώμη ή αθετούμε τις υποσχέσεις μας, τόσο περισσότερο κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού.

Αναζητούν λύσεις στα προβλήματα

Δεν φτάνει να μιλάμε για το πώς νιώθουμε — χρειάζεται να δείχνουμε και τι κάνουμε όταν νιώθουμε έτσι. «Όταν νευριάζω, παίρνω μερικές βαθιές ανάσες για να ηρεμήσω. Θες να το δοκιμάσουμε μαζί πριν κοιμηθούμε;» – Έτσι το παιδί σου μαθαίνει ότι το να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας είναι εφικτό και φυσιολογικό.