Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα θα μείνουν κλειστά

Κλειστές στη χώρα θα είναι του Αγίου Πνεύματος τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, τα φαρμακεία στην Αττική. Τα καταστήματα θα ανοίξουν, εκτός αν υπάρχει άλλη απόφαση τοπικού εμπορικού συλλόγου.
Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα θα μείνουν κλειστά
9 Ιουνίου 2025 | 09:34

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν είναι επίσημη αργία, ωστόσο ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων αργούν. Αφορά ανθρώπους που θεωρείται ότι παρέχουν πνευματική εργασία. Σε αυτούς, κατά τον νόμο περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπαλλήλους και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης δεν κυκλοφορούν εφημερίδες.

Επιπλέον, κλειστές σε όλη τη χώρα θα είναι οι τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους και τα φαρμακεία. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά.

Κλειστά θα μείνουν του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα, με αποφάσεις των τοπικών εμπορικών Συλλόγων, σε: Κεντρική Μακεδονία, Θράκη, Πάτρα, Λαμία.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Κανονικά επίσης λειτουργούν φούρνοι και πρατήρια καυσίμων. Το ίδιο ισχύει και για τις λαϊκές αγορές.

Κλειστά φαρμακεία στην Αττική

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα φαρμακεία που εφημερεύουν.

Πώς αμείβεται η εργασία για όσους είναι αργία

Για την αργία του Αγίου Πνεύματος, σε όσες περιπτώσεις θεωρείται αργία, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα αυτή.

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει, παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη αργία, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Πρόσφατα Άρθρα
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
Γρίπη: Περισσότερες από 130 νοσηλείες παιδιών τον Ιανουάριο 25 Ιανουαρίου 2026, 14:13
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version