Καμία μέρα δεν ξεκινά με τον ίδιο τρόπο όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Άλλες φορές η μέρα αρχίζει με γέλια και αγκαλιές, άλλες με ένα μωρό που βγάζει δόντια και κλαίει από τις 2 τα ξημερώματα ή ένα νήπιο που χρειάζεται αλλαγή σεντονιών πριν ακόμη ξημερώσει. Όμως όσο απρόβλεπτα κι αν είναι τα πρωινά, υπάρχει ένας τρόπος να ξεκινά η μέρα με μια αίσθηση σταθερότητας: η λεγόμενη «πρωινή βάρδια».
Ο όρος έχει δανειστεί έμπνευση από τον κόσμο της εστίασης, όπου η πρωινή βάρδια περιλαμβάνει μικρές αλλά κρίσιμες προετοιμασίες, όπως η καθαριότητα και η οργάνωση. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της μητρότητας, η «πρωινή βάρδια» περιλαμβάνει μικρές συνήθειες που βοηθούν να ξεκινήσει η μέρα πιο οργανωμένα — με ή χωρίς μεσονύκτια ξυπνήματα.
Διαβάστε επίσης: Είσαι μητέρα και όλα εξαρτώνται από σένα; Θέσε όρια!
Χωρίζουμε την πρωινή ρουτίνα σε 3 μέρη
1. Τα «αδιαπραγμάτευτα» της πρωινής ρουτίνας
Υπάρχουν μερικές βασικές κινήσεις που αξίζει να είναι σταθερές, ανεξάρτητα από το τι προηγήθηκε μέσα στη νύχτα:
Ένα ποτήρι νερό: Η ενυδάτωση από νωρίς βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης και στη βελτίωση της συγκέντρωσης.
Ανοιχτά παντζούρια: Το φυσικό φως δίνει σήμα στο σώμα να ξυπνήσει, ανεβάζει τη διάθεση και φέρνει αίσθηση φρεσκάδας στον χώρο.
Ένα θρεπτικό πρωινό: Απαραίτητο όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος. Είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί κανείς το χάος όταν είναι νηστικός.
2. Δουλειές του σπιτιού σε δόσεις
Αντί να μαζεύονται όλες οι δουλειές για το Σαββατοκύριακο, είναι χρήσιμο να ολοκληρώνονται ένα-δύο πράγματα κάθε πρωί. Για παράδειγμα:
Άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων.
Ξεκίνημα μιας πλύσης ρούχων (η τακτοποίησή τους μπορεί να περιμένει).
Μάζεμα των παιχνιδιών ή διπλό έλεγχο της σχολικής τσάντας.
Μικρές νίκες, που κάνουν τη διαφορά στην ψυχική ηρεμία.
3. Τα «έξτρα»
Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, η προσθήκη κάποιου στοιχείου αυτοφροντίδας μπορεί να κάνει τη μέρα να ξεκινήσει πιο όμορφα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Λίγη γυμναστική ή διατάσεις, ειδικά αν ο ύπνος ήταν ποιοτικός.
Ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο βιβλίο ή ήσυχη ώρα με καφέ.
Έναν πρωινό περίπατο με τα παιδιά στο πάρκο.
Όλα αυτά δεν χρειάζεται να γίνονται καθημερινά. Αρκεί η πρόθεση να υπάρχουν επιλογές, ώστε κάθε μαμά να μπορεί να διαμορφώνει τη δική της «βάρδια» με βάση τις ανάγκες και τη διάθεσή της.