Ψητό αρνί/κατσίκι/χοιρινό στο φούρνο με πατάτες
Υλικά (για 6-8 άτομα):
- 2 – 2,5 κιλά αρνί ή κατσίκι (ή χοιρινό μπούτι/σπάλα)
- 2 κιλά πατάτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή δεντρολίβανο (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 φλ. νερό ή λευκό κρασί
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρύπες και μπήγουμε μέσα σκελίδες σκόρδου.
- Μαρινάδα (προαιρετική, αλλά δίνει υπέροχη γεύση):
Ανακατεύουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, ρίγανη και λίγο νερό ή κρασί. Αλείφουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή όλη νύχτα). - Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λάδι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και φέτες κρεμμυδιού για έξτρα γεύση.
- Τοποθετούμε το κρέας πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα και 1 φλ. νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 2,5–3 ώρες, σκεπασμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε για να πάρει τραγανή κρούστα.
Tip:
- Αν φτιάξετε αρνί ή κατσίκι, μπορείτε να προσθέσετε και λίγες ντομάτες ή δαμάσκηνα για πιο παραδοσιακή, νησιώτικη γεύση.
- Συνοδεύεται ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα!