Λιώνει στο στόμα: Ψητό κρέας με πατάτες φούρνου

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του ελληνικού τραπεζιού, ιδανικό για την σημερινή εορταστική ημέρα.
Λιώνει στο στόμα: Ψητό κρέας με πατάτες φούρνου
15 Αυγούστου 2025 | 05:25

Ψητό αρνί/κατσίκι/χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Υλικά (για 6-8 άτομα):

  • 2 – 2,5 κιλά αρνί ή κατσίκι (ή χοιρινό μπούτι/σπάλα)
  • 2 κιλά πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή δεντρολίβανο (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 φλ. νερό ή λευκό κρασί

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρύπες και μπήγουμε μέσα σκελίδες σκόρδου.
  2. Μαρινάδα (προαιρετική, αλλά δίνει υπέροχη γεύση):
    Ανακατεύουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, ρίγανη και λίγο νερό ή κρασί. Αλείφουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή όλη νύχτα).
  3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λάδι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και φέτες κρεμμυδιού για έξτρα γεύση.
  4. Τοποθετούμε το κρέας πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα και 1 φλ. νερό.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 2,5–3 ώρες, σκεπασμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Τα τελευταία 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε για να πάρει τραγανή κρούστα.

Tip:

  • Αν φτιάξετε αρνί ή κατσίκι, μπορείτε να προσθέσετε και λίγες ντομάτες ή δαμάσκηνα για πιο παραδοσιακή, νησιώτικη γεύση.
  • Συνοδεύεται ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα!
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version