Έρευνα: Χαρούμενα παιδιά, λιγότερες διατροφικές διαταραχές

Η χαρούμενη οικογενειακή ζωή κατά τα παιδικά χρόνια παρέχει στο παιδί προστασία από το να αναπτύξει αργότερα κάποια διατροφική διαταραχή, λέει έρευνα.
Έρευνα: Χαρούμενα παιδιά, λιγότερες διατροφικές διαταραχές
22 Αυγούστου 2025 | 08:00

Μια χαρούμενη παιδική ηλικία μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή και τη γενικότερη υγεία των παιδιών από ό,τι νομίζουμε. Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένας από τους τομείς που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας.

Η χαρούμενη παιδική ζωή σώζει από διατροφικές διαταραχές, λέει έρευνα

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adversity and Resilience Science, υποστηρίζεται ότι μια χαρούμενη, ασφαλής παιδική ηλικία μπορεί να προστατεύσει το παιδί, μεταξύ άλλων, και από μελλοντικές διατροφικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Γιατί κρύβουν ό,τι νιώθουν από τους φίλους τους;

Υποστηρικτικοί γονείς, σταθερές οικογενειακές ρουτίνες, παρηγορητικές συμπεριφορές στα δύσκολα, καθοδήγηση για ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την κοινότητα είναι μόνο μερικοί από τους θετικούς παράγοντες που, αν υπάρχουν στην παιδική ηλικία, φαίνεται να επιδρούν θετικά και αργότερα στη ζωή του παιδιού και να διαμορφώνουν θετικές συνήθειες και συμπεριφορές, όταν αυτό περάσει στην εφηβεία, ακόμη και αργότερα όταν γίνει νέος ενήλικας.

Όταν έχουν συμβεί κάποια από τα παραπάνω στα παιδικά του χρόνια λοιπόν, ο κίνδυνος για έναν φοιτητή να εμφανίσει διατροφική διαταραχή είναι μειωμένος, ακόμη και αν έχει βιώσει άλλες αρνητικές εμπειρίες και δυσάρεστα συναισθήματα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη.

Δυσκολίες στην παιδική ηλικία και διατροφικές διαταραχές

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις δυσκολίες στην παιδική ηλικία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, όπως είναι η υπερφαγία, η βουλιμία και η ανορεξία. Όμως αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι αν το παιδί ζει μια προστατευμένη και χαρούμενη ζωή, σε ένα περιβάλλον με γονείς που ενδιαφέρονται για τη σωστή του ανάπτυξη, που το στηρίζουν ψυχολογικά και του παρέχουν φροντίδα και χαρά, τέτοιου είδους διαταραχές είναι πιο πιθανό να αποφευχθούν.

Οι μελετητές αναφέρουν ότι βρήκανε πως οι θετικές ή ευεργετικές παιδικές εμπειρίες έχουν προστατευτική επίδραση απέναντι στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς επηρεάζουν σχεδόν το 80% των φοιτητών. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν οι νέοι αρχίζουν να αναπτύσσουν τις δικές τους ανεξάρτητες διατροφικές συνήθειες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές πήραν στοιχεία από περισσότερους από 1.600 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον και τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι θετικές και οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρέασαν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών.
  • Οι φοιτητές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανέφεραν αρνητικές παιδικές εμπειρίες, λιγότερες θετικές εμπειρίες και τρέχουσα εμμονή με το βάρος και τη σιλουέτα τους. Αυτοί είχαν 63% αυξημένο κίνδυνο.
  • Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα ήταν ότι όταν οι φοιτητές είχαν λίγες αρνητικές και πολλές θετικές παιδικές εμπειρίες, μειώνονταν σε μεγάλο βαθμό οι διαταραγμένες  συμπεριφορές που σχετίζονταν με το φαγητό και την εικόνα του σώματος, συγκεκριμένα κατά 20% έως και 41%.

Οι μελετητές τονίζουν πως τα συμπεράσματα της έρευνας αποτυπώνουν πόσο καθοριστική μπορεί να σταθεί η οικογενειακή ζωή ενός παιδιού και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές συμπεριφορές του που σχετίζονται με τη γενικότερη σωματική και ψυχική του υγεία.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Ποια είναι η ανησυχητική τους συνήθεια; 2 Φεβρουαρίου 2026, 14:00
Ανθεκτικά παιδιά: Το παράδειγμα του κομμένου τοστ 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Τι κοινό έχει ένα κουτάβι με ένα νήπιο; 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Έφηβοι: Μήπως η αντιδραστικότητα δηλώνει απλά ανασφάλεια; 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Διάβασμα για το σχολείο: Τέλος οι… μάχες μια για πάντα 1 Φεβρουαρίου 2026, 14:00
Αφήστε τους εφήβους να κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Μαθαίνοντας τις φυσικές συνέπειες: Τα τρία «R» της πειθαρχίας 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Υπερανάλυση: 4 λέξεις που βοηθούν το παιδί να τη σταματήσει 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Οθόνες: Πώς επηρεάζουν συνολικά το παιδί; 31 Ιανουαρίου 2026, 16:00
Εφηβεία: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας απομακρύνεται; 31 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Αφού δείχνω κατανόηση, γιατί η συμπεριφορά του παιδιού μου δεν αλλάζει; 31 Ιανουαρίου 2026, 08:00
«Ζακέτα να πάρεις»- Γιατί το παιδί αρνείται να βάλει μπουφάν το χειμώνα; 31 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Πώς το παιχνίδι χωρίς πρόγραμμα μπορεί να ωφελήσει γονείς και παιδιά 30 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Παιδιά: Μην υποτιμάτε αυτή την επικοινωνιακή τους δεξιότητα 30 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Με αυτοπεποίθηση στην εφηβεία: Η σωστή προετοιμασία κάνει τη διαφορά! 30 Ιανουαρίου 2026, 08:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version