Έλλειψη βιταμινών σε παιδιά με αυτισμό- Τι αποκαλύπτει έρευνα

Νέα έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 4 στα 10 παιδιά με αυτισμό έχουν έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ανάπτυξή τους, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν πιο τακτικούς διατροφικούς ελέγχους και στοχευμένη υποστήριξη.
Έλλειψη βιταμινών σε παιδιά με αυτισμό- Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
2 Σεπτεμβρίου 2025 | 08:00

Εκατομμύρια παιδιά με αυτισμό είναι πιθανό να υποφέρουν από σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα εν λόγω παιδιά είναι γνωστό πως είναι πέντε φορές πιο πιθανό να είναι επιλεκτικά στο φαγητό και να διστάζουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και τώρα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το 40% των παιδιών αυτών, μπορεί να έχει έλλειψη σε βιταμίνη D και σίδηρο.

Οι ερευνητές, που αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες για περισσότερα από 240 παιδιά, διαπίστωσαν επίσης ότι πάνω από το 15% είχαν αναπτύξει αναιμία — μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν διαθέτει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στους ιστούς.

Οι ειδικοί, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα σημαντικά, κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν την εφαρμογή τακτικών διατροφικών ελέγχων στα παιδιά με αυτισμό. Σε άρθρο τους στο περιοδικό Nutrients, ανέφεραν:

«Η έλλειψη βιταμίνης D και σιδήρου ανιχνεύτηκε έντονα σε αυτόν τον πληθυσμό. Η ταυτοποίηση τέτοιων ελλείψεων και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών».

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι ελλείψεις σε βιταμίνη D ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παραμορφώσεις των οστών. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο, πόνο στα οστά, αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα χέρια ή τα πόδια και αδυναμία. Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν συνήθως κόπωση, δύσπνοια, πιο χλωμό δέρμα από το συνηθισμένο και πονοκεφάλους.

Μεγαλύτερα παιδιά, μεγαλύτερος ο κίνδυνος;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 36,5% των παιδιών ηλικίας κατά μέσο όρο 4 ετών, είχαν έλλειψη βιταμίνης D και το 37,7% παρουσίαζε έλλειψη σιδήρου.

Σε μια παρακολούθηση διάρκειας 4 ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η ηλικία ήταν ένας παράγοντας όσον αφορά τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Κάθε επιπλέον μήνας ζωής, αύξανε τις πιθανότητες ενός παιδιού να αναπτύξει έλλειψη βιταμίνης D κατά 4%. Τα μεγαλύτερα παιδιά λοιπόν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία από έλλειψη σιδήρου.

Ωστόσο, μεταξύ των «δύσκολων» παιδιών στο φαγητό, «δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και έλλειψης σιδήρου», δήλωσαν οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το μικρό μέγεθος δείγματος.

Πρόσφατα Άρθρα
«Σ’ αγαπώ»: Γιατί πρέπει να το λέμε και να το δείχνουμε κάθε μέρα 19 Μαρτίου 2026, 14:00
Κάθε αρχή και δύσκολη: Πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά σας σε νέα ξεκινήματα 19 Μαρτίου 2026, 08:00
«Απειλητικά» ερεθίσματα: Μεγάλη προσοχή στο τι βλέπουν τα παιδιά στα social media 19 Μαρτίου 2026, 08:00
Τα σημάδια ότι το παιδί έχει ανάγκη από περισσότερη προσοχή 19 Μαρτίου 2026, 08:00
Πώς να προετοιμάσετε το νήπιό σας για τον ερχομό του μωρού 18 Μαρτίου 2026, 14:00
Οθόνες: Ποτέ δεν είναι αργά να θέσετε όρια στο παιδί 18 Μαρτίου 2026, 08:00
Παιδιά με ΔΕΠΥ: Τι τα δυσκολεύει στην επεξεργασία προσώπων; 18 Μαρτίου 2026, 08:00
Ευγνωμοσύνη: Μεγαλώνοντας παιδιά με «γεμάτη» καρδιά 18 Μαρτίου 2026, 08:00
Η ρουτίνα ύπνου που βοηθά πραγματικά τα παιδιά 17 Μαρτίου 2026, 19:00
Κοινωνικές δεξιότητες: Βοηθώντας το παιδί να βρει τη φωνή του 17 Μαρτίου 2026, 14:00
Παιχνίδια που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών 17 Μαρτίου 2026, 08:00
Ανατροφή: Το «μυστικό» για να μεγαλώσουμε παιδια με ήθος 17 Μαρτίου 2026, 08:00
Αδέρφια: 5 συμβουλές για υγιείς και συναισθηματικά ισχυρές σχέσεις 17 Μαρτίου 2026, 08:00
Πέρα από τα λόγια: Πώς να δείχνετε την αγάπη σας στα παιδιά καθημερινά 16 Μαρτίου 2026, 19:00
Οθόνες και νήπια: Πόσο τελικά επηρεάζουν την ανάπτυξή τους; 16 Μαρτίου 2026, 14:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version