Υλικά για 2 μερίδες
- 250 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
- 2 φλιτζ. φρέσκα φύλλα βασιλικού (καλά πλυμένα και στεγνωμένα)
- 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (ή πεκορίνο) + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1/3 φλιτζ. κουκουνάρι ή καρύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε 1/2 φλιτζ. από το νερό τους και τα σουρώνουμε.
Βήμα 2ο
Χτυπάμε στο μούλτι το βασιλικό, το σκόρδο, το κουκουνάρι (ή το καρύδι) και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ενσωματώνουμε το τυρί και στη συνέχεια σταδιακά το ελαιόλαδο.
Βήμα 3ο
Ανακατεύουμε τα σπαγγέτι με το πέστο εκτός φωτιάς, προσθέτοντας λίγο από το νερό των ζυμαρικών, για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Βήμα 4ο
Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό και λίγο επιπλέον κουκουνάρι και τριμμένο τυρί.
Tips
Μια από τις πιο διάσημες συνταγές της ιταλικής κουζίνας με φρέσκο βασιλικό, κουκουνάρι, παρμεζάνα και ελαιόλαδο που συγκεντρώνει όλα τα αρώματα της Λιγουρίας σε ένα πιάτο. Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα πέστο και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
*Eυχαριστούμε την Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity, για τη διατροφική ανάλυση των συνταγών