Υλικά για 4 μερίδες
- 30 γρ ανάλατο βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 280 γρ ρύζι αρμπορίο
- 200 ml ξηρό λευκό κρασί
- 1,1 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών
- 1 μικρή (ή ½ μεγάλη) κολοκύθα Butternut, καθαρισμένη, χωρίς σπόρους, κομμένη σε μικρούς κύβους
- Μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 100 γρ Παρμεζάνα τριμμένη
- 150 γρ μπάλα μοτσαρέλας, στραγγισμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 30 γρ κουκουνάρια, για το σερβίρισμα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το μισό από το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καλυφθεί με το λάδι.
Βήμα 2ο
Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει. Μειώνουμε τη φωτιά ελαφρώς ώστε το κρασί να σιγοβράζει και το μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τα δύο τρίτα του κρασιού.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό στο τηγάνι και επαναφέρουμε σε σιγοβράσιμο, μειώνοντας τη φωτιά αν το υγρό αρχίσει να βράζει πολύ έντονα, για να μην μαγειρευτεί το ρύζι πολύ γρήγορα. Όταν εξατμιστεί ο περισσότερος ζωμός, προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του ριζότου για 12-15 λεπτά ή μέχρι να έχει απορροφηθεί ο περισσότερος ζωμός και το ρύζι να είναι τρυφερό, αλλά να έχει ελαφριά αντίσταση.
Βήμα 4ο
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε την κολοκύθα Butternut για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς την τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει σε όλη την επιφάνεια.
Βήμα 5ο
Ανακατεύουμε το φασκόμηλο, την κολοκύθα, την Παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα στο ριζότο. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το τηγάνι πάνω στη θερμοκρασία και αφήνουμε το τυρί να λιώσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
Βήμα 6ο
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα ανακατεύουμε στο ριζότο και σερβίρουμε.
Extra tip: Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο τον ζωμό – σκοπός είναι το πιάτο να είναι υγρό και όχι στεγνό. Ως γενικός οδηγός, το ριζότο πρέπει να απορροφήσει μέχρι πέντε φορές τον όγκο του σε υγρό.
