Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αυστραλία ανέλυσαν μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 40.000 παιδιά τα οποία ακολουθούσαν διαφορετικά διατροφικά πρότυπα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά που ήταν vegan, ήταν κατά μέσο όρο έως και 4 εκ. πιο κοντά από τα παιδιά που έτρωγαν και κρέας.
Τα παιδιά που ήταν vegan ή vegetarian είχαν επίσης χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – έναν δείκτη που μετρά το ποσοστό του σωματικού λίπους σε σχέση με το ύψος. Όσο πιο χαμηλός είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει κανείς βάρος κάτω από το φυσιολογικό.
Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης με αυξημένες διατροφικές ανάγκες και οι χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, το ιώδιο και το σελήνιο, αναφέρουν οι επιστήμονες. Οι ίδιοι προσθέτουν πως αυτά τα διατροφικά πρότυπα είναι ωφέλιμα για τον πλανήτη και μπορούν να είναι υγιή, αρκεί να λαμβάνονται διατροφικά συμπληρώματα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
«Οι vegan και vegetarian διατροφές, όταν υπάρχει ένα σωστά διαμορφωμένο πλάνο, είναι θρεπτικά επαρκείς και ευεργετικές για τους ενήλικες», είπε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Wolfgang Marx, από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία.
«[Αλλά] υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την καταλληλότητά τους για τα παιδιά – γεγονός που οδηγεί σε αμφιλεγόμενες ή αντικρουόμενες συμβουλές για τους γονείς. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση και οι οικογένειες να δίνουν προσοχή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ιδιαίτερα τη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το ιώδιο, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο – για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά.»
Vegan διατροφή και παιδιά- Λεπτομέρειες της έρευνας
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 59 μελέτες σε 18 χώρες που αφορούσαν 48.000 παιδιά και εφήβους. Κατά την έρευνα, έγινε σύγκριση μεταξύ 7.280 vegetarian παιδιών, 1.289 vegan και 40.059 παιδιών που έτρωγαν και κρέας.
«Οι συμπεριλαμβανόμενες μελέτες αφορούσαν παιδιά από την βρεφική ηλικία μέχρι και εφήβους», δήλωσαν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα vegetarian παιδιά ήταν κατά μέσο όρο 690 γραμμάρια πιο ελαφριά και 1,19 εκατοστά πιο κοντά σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν και κρέας, ενώ τα vegan ήταν 1,17 κιλά πιο αδύνατα και 3,64 εκατοστά πιο κοντά.
Σε σύγκριση με τα παιδιά που τα έτρωγαν όλα, τα vegetarian παιδιά είχαν επίσης χαμηλότερη μάζα λίπους, περιεκτικότητα σε ορυκτά των οστών και ΔΜΣ, ενώ τα vegan είχαν χαμηλότερο ύψος και ΔΜΣ.
«Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ, αντανακλώντας ένα πιο αδύναμο προφίλ ανάπτυξης, σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Η μελέτη προσδιόρισε επίσης τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονταν από τους vegan και τους vegetarian σε σχέση με άλλες ομάδες: τα παιδιά που ακολουθούσαν plant-based διατροφή κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και μαγνήσιο, αλλά είχαν χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας, πρωτεΐνης, λιπαρών, βιταμίνης B12 και ψευδαργύρου.
Παρά τα ευρήματα, οι χορτοφαγικές δίαιτες είχαν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις διατροφές που περιλαμβάνουν κρέας: τα vegan και χορτοφαγικά παιδιά είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία με χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη και χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) – την «ανθυγιεινή» μορφή χοληστερόλης.
Συνολικά, οι ερευνητές προτρέπουν τους γονείς να «ακολουθήσουν μια ενημερωμένη προσέγγιση», γνωρίζοντας τα διαθέσιμα συμπληρώματα και αναζητώντας υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας. Οι συγκεκριμένες διατροφικές προκλήσεις απαιτούν προσεκτική διατροφική διαχείριση και συνεχιζόμενη κλινική παρακολούθηση, όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition.