Γρίπη: Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Δύο παιδιά σε ΜΕΘ

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών για τη γρίπη έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Η αύξηση των κρουσμάτων υπερβαίνει το 30% και καθημερινά γίνονται 50 νέες εισαγωγές στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.
Γρίπη: Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Δύο παιδιά σε ΜΕΘ
23 Ιανουαρίου 2026 | 18:11

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές η γρίπη, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Εκατοντάδες παιδιά έχουν επηρεαστεί και πολλά από αυτά έχουν νοσηλευθεί ή νοσηλεύονται, κάποια με βαριά συμπτώματα. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι δύο παιδιά, 6 και 3 ετών, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού». Το δεύτερο είναι διασωληνωμένο.

Αύξηση επίσης καταγράφουν οι νοσηλείες για γρίπη και στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

50 εισαγωγές την ημέρα

Καμπάνα κινδύνου χτύπησε από την εκπομπή «Live News», στο MEGA, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Επισήμανε ότι καθημερινά γίνονται 50 εισαγωγές στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σύγκεκριμένα, είπε ότι τα δύο νοσοκομεία επισκέπτονται πάνω από 250 παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις στις εφημερίες και εισάγονται για νοσηλεία περισσότερα από 50. Η αύξηση υπερβαίνει το 30%.

Ειδικά για την κατάσταση των δύο παιδιών, είπε ότι δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Το 3χρονο αγοράκι είναι σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ, και προς το παρόν δεν χρειάζεται να διασωληνωθεί. Ενώ το 6χρονο κοριτσάκι είναι σοβαρότερα.

«Πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στους γονείς στις παρέες, στα σχολεία», επισήμανε. Και τόνισε ότι «θα πρέπει να συμβουλευόμαστε γιατρό και θα πρέπει και η Επιτροπή Εμβολιασμού να συζητήσουν και να αναθεωρήσουν για τον εμβολιασμό».

Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε ότι «θα είναι καλύτερα τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ, στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του για τις ιογενείς λοιμώξεις, ανέφερε ότι ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής (ανεξαρτήτως παθογόνου) ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε περαιτέρω μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικά για τη γρίπη, και τη θετικότητα στην  κοινότητα, ανέφερε ότι παρουσίασε περαιτέρω μείωση την τελευταία εβδομάδα. Παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.

Οι νέες εισαγωγές γρίπης παρουσίασαν μείωση την τελευταία εβδομάδα (613 νέες εισαγωγές έναντι 871 την προηγούμενη εβδομάδα ). Καταγράφηκαν ωστόσο 23 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και επτά νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά 13 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν καταγραφεί 81 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 23 θάνατοι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Μεταξύ 2.758 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκαν 485 θετικά δείγματα για ιούς γρίπης, 484 τύπου Α και ένα τύπου Β.

Εμβολιασμός

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός. Και κάνει ισχυρή σύσταση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό χωρίς καθυστέρηση κατά της γρίπης, έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας επί εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με γρίπη για χορήγηση αντι-ιϊκής αγωγής, καθώς και για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό. Επιπλέον, συστήνεται στον πληθυσμό η εφαρμογή προστατευτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν αναπνευστική υγιεινή, συχνό πλύσιμο των χεριών και καλό αερισμό των χώρων.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version