Αλλεργίες και άσθμα στα παιδιά: Το «κλειδί» βρίσκεται στο έντερο

Οι αλλεργίες και το άσθμα συνδέονται στενά, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών έχει αλλεργική προδιάθεση. Τι σχέση έχει το έντερο;
Αλλεργίες και άσθμα στα παιδιά: Το «κλειδί» βρίσκεται στο έντερο
31 Ιανουαρίου 2026 | 08:00

Οι αλλεργίες και το άσθμα αποτελούν σήμερα από τα πιο συχνά χρόνια προβλήματα υγείας στα παιδιά, με τα ποσοστά τους να αυξάνονται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Τι θα γινόταν, όμως, αν ένα μέρος της πρόληψης ξεκινούσε ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής και μάλιστα από το έντερο;

Νέα διεθνής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NatureMicrobiology με επικεφαλής ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU), δείχνει ότι ορισμένα «καλά» βακτήρια του εντέρου στα βρέφη μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος αργότερα στην παιδική ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Το μικροβίωμα του εντέρου και η σύνδεση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο ρόλος των καλών βακτηρίων

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα βρέφη που αποικίζονται νωρίς από συγκεκριμένα βακτήρια, γνωστά ως bifidobacteria, φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια αυτά παράγουν στο έντερο ουσίες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μην «υπεραντιδρά» σε αθώα ερεθίσματα, όπως ορισμένες τροφές ή η γύρη.

Με απλά λόγια, το έντερο φαίνεται να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από πολύ νωρίς, βοηθώντας το να ξεχωρίζει πότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και πότε όχι.

Τι έδειξε η μελέτη για το έντερο των παιδιών

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 147 παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερα bifidobacteria στο έντερό τους κατά τη βρεφική ηλικία παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα ενός αντισώματος που συνδέεται στενά με τις αλλεργίες.

Σε απλά εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες είδαν ότι μια ουσία που παράγεται φυσικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να μειώσει την ένταση της αλλεργικής αντίδρασης, χωρίς να επηρεάζει την υπόλοιπη άμυνα του οργανισμού.

Πώς αποκτούν τα βρέφη αυτά τα βακτήρια;

Η έρευνα έδειξε ότι ο τρόπος γέννησης και οι πρώτοι μήνες ζωής παίζουν ρόλο. Τα βρέφη που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια από τη μητέρα τους. Επίσης, ο αποκλειστικός θηλασμός και η επαφή με άλλα παιδιά φαίνεται να ενισχύουν την παρουσία τους στο έντερο.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει περιορίσει τη φυσική «μεταφορά» αυτών των βακτηρίων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των αλλεργιών.

Ένα νέο παράθυρο πρόληψης

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη αλλεργιών και άσθματος. Στο μέλλον, ενδέχεται να αναπτυχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως ειδικά προβιοτικά ή εμπλουτισμένα βρεφικά γάλατα, που θα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εντέρου κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

Ήδη, στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή που εξετάζει αν η χορήγηση συγκεκριμένων bifidobacteria σε βρέφη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος και αλλεργιών.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να υπάρχει μια νέα προληπτική στρατηγική για την υγεία των παιδιών.

Πρόσφατα Άρθρα
Γίνεται τα μωρά να έχουν διαβήτη; 28 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Τι πραγματικά χρειάζεσαι στο σπίτι με το νεογέννητο (και τι όχι) 27 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Ανάπτυξη εγκεφάλου: Η επανάληψη είναι το «κλειδί» και η επιστήμη το επιβεβαιώνει 23 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Μωρά και αγκαλιά: Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με την επιστήμη 22 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Το μικροβίωμα του εντέρου και η σύνδεση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 22 Ιανουαρίου 2026, 13:14
63% των γονέων έχει νιώσει ότι κρίθηκε γι’ αυτό τον λόγο 18 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Μπορούν τα μωρά να αισθανθούν αποκλεισμένα; 17 Ιανουαρίου 2026, 08:00
5 προκλήσεις του πρώτου μήνα με το μωρό 13 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Οθόνες: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο του παιδιού; 13 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Ένα ξεκούραστο μωρό είναι ένα πιο χαρούμενο μωρό 10 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Night terrors: Γιατί το παιδί ξυπνάει κλαίγοντας; 10 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Βρέφη: Η περιέργεια είναι δείγμα μελλοντικής εξυπνάδας; 9 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Μωρό: Τα 8 «κλειδιά» της υγιούς ανάπτυξης 8 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Οθόνες: Πώς επηρεάζουν τα μωρά; 7 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Ενεργητικά μωρά, ενεργητικά μυαλά: Πώς να υποστηρίξετε τον τρόπο που μαθαίνουν; 5 Ιανουαρίου 2026, 14:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version