Η καταρροή και το φτέρνισμα έκαναν την εμφάνισή τους.  Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι κρυολόγημα, που είναι μία ιογενής λοίμωξη, ή μήπως αλλεργία, που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο; Και στις δύο περιπτώσεις το φτέρνισμα είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν διαφορές. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Μύτη

Αλλεργία: Συχνό φτέρνισμα. Καταρροή με καθαρή βλέννα που τρέχει. Έχει φαγούρα στη μύτη και στον ουρανίσκο. Μπορεί να καλύπτει ή να πιέζει τη μύτη για να ανακουφιστεί από την εσωτερική φαγούρα.
Κρυολόγημα: Το μπούκωμα (ρινική συμφόρηση) είναι πιο συχνό από το φτέρνισμα. Η βλέννη είναι καθαρή στην αρχή, πηχτή, άσπρη  και μετά από μερικές ημέρες γίνεται παχύρευστη, κίτρινη ή πράσινη

Μάτια

Αλλεργία: Κοκκινίλα στους επιπεφυκότες (ένας λεπτός ημιδιαφανής βλεννογόνος που καλύπτει την πίσω επιφάνεια των βλεφάρων και την εμπρός επιφάνεια του σκληρού χιτώνα) με φαγούρα δάκρυα ή/και οίδημα (πρήξιμο) βλεφάρων.   
Κρυολόγημα: Συνήθως δεν επηρεάζονται

Βήχας

Αλλεργία: Συνήθως είναι ξηρός. Συνοδεύεται με βραχνάδα και πιθανό σφύριγμα στην αναπνοή.
Κρυολόγημα: Συνήθως είναι υγρός και έχει φλέματα

Πυρετός

Αλλεργία: Καθόλου
Κρυολόγημα: Είναι συχνά ανεβασμένος και συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες (πόνους στο σώμα), πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Συμπτώματα

Αλλεργία: Τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεσή του στο αλλεργιογόνο (π.χ. γύρη) και μπορεί να διαρκέσουν για μια ολόκληρη εποχή
Κρυολόγημα: Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 2-3 ημέρες από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον ιό και συνήθως δεν διαρκούν παραπάνω από 7-10 ημέρες.

Αντιμετώπιση

Αλλεργία: Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για πρόληψη και θεραπεία (αντιισταμινικά φάρμακα, κορτιζονούχα σπρέι). Ειδική ανοσοθεραπεία με εμβόλια (ενέσιμα, υπογλώσσια χάπια, σταγόνες)
Κρυολόγημα: Ξεκούραση. Άφθονα υγρά. Υγιεινή διατροφή (ζεστά και υγρά φαγητά). ΟΧΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ!

Πρόληψη

Αλλεργία: Αν γνωρίζουμε το αλλεργιογόνο, άρα και το χρόνο έναρξης της ανοιξιάτικης αλλεργίας μπορούμε να το προλάβουμε ή τουλάχιστον να βελτιώσουμε τα συμπτώματα, αρχίζοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πριν την έναρξη των συμπτωμάτων  
Κρυολόγημα: Πλύσιμο χεριών. Χρήση απολυμαντικού χεριών. Χρήση χαρτομάντιλων αντί για βαμβακερές πετσέτες. Βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με: σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο και άφθονη λήψη νερού. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ.  
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)