Τα παιδιά, ειδικά σχολικής ηλικίας, είναι γεμάτα ενέργεια και οι διαφορετικές τους προσωπικότητες είναι πια ξεκάθαρες. Σε αυτήν περίπου την ηλικία αναπτύσσουν ξεχωριστά ενδιαφέροντα, ενισχύοντας κάθε φορά διαφορετικά ταλέντα και δεξιότητες. Έχουν κατά συνέπεια και διαφορετικές ανάγκες και η κατανόησή τους από εσάς διασφαλίζει ότι τα βοηθάτε να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο υγιή, ώστε να αισθάνονται και όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να εμφυσήσετε στο παιδί ορισμένες υγιεινές συνήθειες που θα το συνοδεύουν και θα το προστατεύουν στην μετέπειτα ζωή του.

Καθημερινότητα

Τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συνήθως ανεξάρτητα σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ένα είδος διακριτικής επίβλεψης, όπως σε ζητήματα προσωπικής υγιεινής, για να διασφαλίσετε ότι είναι καθαρά ή για να τα ενθαρρύνετε να βουρτσίσουν περισσότερες φορές τα δόντια τους.

Διατροφή & Θρεπτική αξία

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν την τάση να αλλάζουν απότομα τις διατροφικές τους επιλογές. Εκεί που παλιότερα έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά, πλέον δεν θέλουν ούτε να τα δουν. Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές δεν έχουν να κάνουν τόσο με την γεύση, όσο με την επιθυμία τους να ταιριάξουν με τους συνομηλίκους τους. Για να βεβαιωθείτε, ωστόσο ότι τρέφεται σωστά, μπορείτε να:

  • Να έχετε στο σπίτι πολλές και διαφορετικές υγιεινές προτάσεις, όπως φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι, γάλα και τυρί.
  • Περιορίστε τα πολλά υγρά πριν το κυρίως γεύμα σας, διότι είναι πιθανό να αισθανθεί χορτάτο από αυτά και να μην τελειώσει το φαγητό του.
  • Αφήστε το να επιλέξει τι ακριβώς θα φάει, με την προϋπόθεση να αποτελεί τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που θα το γεμίσουν ενέργεια.

Φυσική δραστηριότητα

Τα παιδιά χρειάζονται περίπου την διπλάσια σωματική άσκηση ημερησίως συγκριτικά με τους ενήλικες. Ενθαρρύνετε τα να παίξουν ποδόσφαιρο ή να κάνουν ποδήλατο, που αποτελούν ιδιαίτερα καλές αερόβιες δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τις δραστηριότητες για την ενίσχυση των μυών αλλά και ενίσχυσης της οστικής μάζας, καθώς αποτελούν το καλύτερο τρόπο για να χτίσουν γερά κόκαλα ενώ διασκεδάζουν και απελευθερώνουν την ένταση της ημέρας.

Σωματική & ψυχική υγεία

Η σχολική ηλικία αποτελεί την κατάλληλη χρονική περίοδο, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε να του μιλάτε για τους τρόπους που μπορεί να διατηρήσει τον εαυτό του υγιή, μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών αλλά και των τακτικών εξετάσεων, μιας και η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Έπειτα είναι σημαντικό να κοιμάται τις σωστές ώρες, μιας και ο ποιοτικός ύπνος είναι η βάση της θετικής ψυχολογίας και της καλής διάθεσης. Η γυμναστική παράλληλα το βοηθά να εκτονώσει την ένταση της ημέρας ενώ και εσείς μπορείτε να συμβάλετε σε αυτό, συζητώντας μαζί του. Ρωτήστε το πώς ήταν η ημέρα του, τι πήγε καλά και τι όχι και πώς θα μπορούσε να το διαχειριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, του αποδεικνύεται έμπρακτα ότι είστε δίπλα του για οτιδήποτε σας χρειαστεί ενώ θέτετε τις βάσεις για την σωστή διαχείριση του χρόνου του αλλά και των συναισθημάτων του.