Το νερό αποτελεί το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού περιέχεται σε ποσοστό 70%. Όταν τα επίπεδα υγρών του οργανισμού δεν βρίσκονται σε ισορροπία, το σώμα τείνει να συγκρατεί νερό. Ουσιαστικά, η κατακράτηση υγρών αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Μία περιοχή στην οποία τείνει να εμφανίζεται η ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών είναι αυτή της κοιλιάς. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να φοράτε το φόρεμά σας και να συνειδητοποιείτε ότι δεν εφαρμόζει ωραία επειδή η κοιλιά σας είναι φουσκωμένη. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα είστε σε θέση να μειώσετε το ενοχλητικό φούσκωμα και να φορέσετε το αγαπημένο σας outfit γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Τι πρέπει να κάνετε:

 

1. Μειώστε την κατανάλωση νατρίου

 

Το νάτριο (βασικό συστατικό του μαγειρικού αλατιού) προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί -μεταξύ άλλων- κατακράτηση υγρών. Ακόμη κι αν δε χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε, αυτό δε σημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψή σας δεν ξεπερνά το συνιστώμενο όριο των 5 γραμμαρίων αλατιού ημερησίως, αφού το αλάτι εντοπίζεται στα περισσότερα προϊόντα εμπορίου, π.χ. σε τρόφιμα σε κονσέρβες, αλμυρά τυριά και στα κράκερς.

2. Πιείτε αρκετό νερό

 

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το σώμα να συγκρατήσει το επιπλέον νερό προκειμένου να καλύψει την έλλειψη νερού. Επίσης, το νερό βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

3. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

 

Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το σημαντικό αυτό ανόργανο συστατικό μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα είναι καλές πηγές μαγνησίου.

4. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

 

Σχετικές έρευνες έοχυν δείξει ότι η βιταμίνη Β6 επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του σώματος δρώντας ευεργετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού. Οι μπανάνες, τα καρύδια, οι πατάτες και το κρέας είναι καλές πηγές της βιταμίνης Β6.

5. Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

 

Το κάλιο φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και αφετέρου με την αύξηση της παραγωγής ούρων (διουρητική δράση). Το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια, οι πατάτες και οι μπανάνες είναι καλές πηγές καλίου.

6. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

 

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι) προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.

7. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

 

Η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε άμεσα το βάρος από το περιττό νερό. Επιλέξτε τη μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί (ή έστω τη γυμναστική που δε σας κάνει να μισείτε τη ζωή σας) και ετοιμαστείτε να ιδρώσετε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας κάνει να ιδρώνετε είναι καλή, αφού αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε υγρά.

8. Καταναλώστε σπαράγγια

 

Tα σπαράγγια εκτός από ιδιαίτερη γεύση έχουν και ισχυρή διουρητική δράση. Απολαύστε τα βραστά μαζί με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

9. Πιείτε ρόφημα πικραλίδας

 

Tο ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Χάρη στη διουρητική του δράση θα βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Μπορείτε να ετοιμάσετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

10. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε νερό

 

Παράλληλα με το να πίνετε πολύ νερό, καλό είναι να καταναλώνετε και τροφές που ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το αγγούρι (96.7% περιεκτικότητα σε νερό), το μαρούλι (95% περιεκτικότητα σε νερό), οι φράουλες (92% περιεκτικότητα σε νερό) και το ραπανάκι (95.3% περιεκτικότητα σε νερό) είναι μερικές από τις τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού σας προκειμένου να μειώσετε την κατακράτηση υγρών.