Το πρώτο βήμα για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα είναι να αναγνωρίσουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας, ώστε να προσαρμόσουμε σε αυτόν τη ρουτίνα περιποίησής μας. Διαφορετικά, όσα ακριβά προϊόντα κι αν χρησιμοποιήσουμε, δεν πρόκειται να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς θα καταλάβουμε αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα

 

  • Προτού πέσουμε για ύπνο το βράδυ, πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα καθαριστικό προϊόν, χωρίς να εφαρμόσουμε έπειτα ενυδατική κρέμα. Αν το πρωί που ξυπνήσουμε, τρίψουμε τη ράχη της μύτης μας και νιώσουμε το δάχτυλό μας να γλιστράει, τότε, ναι, έχουμε λιπαρό δέρμα.
  • Ένας άλλος τρόπος να καταλάβουμε αν έχουμε λιπαρό δέρμα είναι να κοιτάξουμε την οθόνη του κινητού μας μετά από ένα τηλεφώνημα. Αν δούμε ένα φιλμ λιπαρότητας πάνω της, τότε το δέρμα μας είναι λιπαρό.
  • Για να βεβαιωθούμε, παρατηρούμε αν το δέρμα μας αρχίζει να γυαλίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ αυτός ο τύπος δέρματος είναι επιρρεπής στα σπυράκια, γερνάει πιο δύσκολα και αργά.

Οι βασικοί κανόνες περιποίησης της λιπαρής επιδερμίδας

 

*Επιλέγουμε το σωστό καθαριστικό

 

Ακόμη κι αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε «σκληρά» καθαριστικά, καθώς απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας και την αφήνουν ξηρή. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα αναγκάζουμε το δέρμα μας να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Φροντίζουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό που ρυθμίζει τη λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει το δέρμα. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα καθαριστικό με άργιλο ή ενεργό άνθρακα, ενώ αν το δέρμα μας έχει τάση για σπυράκια, ένα με σαλικυλικό οξύ, ώστε να καθαρίσουμε σε βάθος τους πόρους και να απομακρύνουμε την περιττή λιπαρότητα.

*Προσαρμόζουμε την ενυδάτωσή μας

 

Ακόμη και το λιπαρό, με τάση για ακμή δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση, αφού αν παραλείψουμε την ενυδατική μας, το δέρμα μας μπορεί να αφυδατωθεί και να καταλήξει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη ακμή. Επομένως, θα χρειαστούμε μία ενυδατική, αλλά όχι μία οποιαδήποτε ενυδατική. Προτιμάμε μια λεπτόρρευστη σύνθεση που δεν φράζει τους πόρους, όπως εκείνες που είναι σε μορφή τζελ με βάση το νερό.

*Κάνουμε απολέπιση

 

Η απολέπιση περιορίζει τις γυαλάδες, ενισχύει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Έτσι, τα προϊόντα περιποίησης που εφαρμόζουμε στη συνέχεια μπορούν να διεισδύσουν καλύτερα και πιο βαθιά. Αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα, καλό είναι να κάνουμε απολέπιση 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα απαλό peeling που απομακρύνει αποτελεσματικά τους ρύπους και την περιττή λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει. Στη συνέχεια, απλώνουμε μία μάσκα που απορροφά την περιττή λιπαρότητα και τους ρύπους που φράζουν τους πόρους, για να αναζωογονήσουμε το δέρμα.

*Δεν αποφεύγουμε το αντηλιακό

 

Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε μόνο ένα αντιγηραντικό προϊόν στην περιποίησή μας, αυτό πρέπει να είναι η αντηλιακή κρέμα, ώστε να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία που βλάπτει ανεπανόρθωτα το δέρμα μας και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, την επιδερμίδα μας υγιή και να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε κάθε πρωί αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού. Ίσως θυμάστε ότι παλαιότερα οι αντηλιακές κρέμες ήταν κολλώδεις, δεν απλώνονταν καλά στο δέρμα και αλλοίωναν το μακιγιάζ, όμως σήμερα μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο αντηλιακές κρέμες που ταιριάζουν στις ανάγκες του λιπαρού δέρματος.