Η Σκωτία έγινε επίσημα η πρώτη χώρα σε όλον τον κόσμο που διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε δημόσιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Μια μεγάλη επιτυχία για την σκωτζέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, μια νίκη ορόσημο για το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην «περίοδο της φτώχειας».

Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου και αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα περιόδου θα διατίθενται δωρεάν σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη την Σκωτία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εναπόκειται στις τοπικές αρχές και τους παρόχους εκπαίδευσης να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν.

Τα προϊόντα θα είναι  διαθέσιμα σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νέων και φαρμακεία κ.α.

Το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου στη Σκωτία προτάθηκε από τη Σκωτσέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, που υπέβαλε το προσχέδιο της πρότασής της το 2017.

 

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου», δήλωσε η Λένον, προσθέτοντας:

«Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε.

Η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής αλλά παράλληλα κοστίζει ακριβά.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες κοπέλες που δεν είχα τα χρήματα για προϊόντα αυτά ή ντρέπονταν να ζητήσουν από ένα μέλος της οικογένειάς τους να τους δώσουν σερβιέτες ή ταμπόν και αυτό μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους».

Ένα στα 10 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να αγοράσει τα προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα του 2017.

 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν τα μισά τα κορίτσια ηλικίας 14 έως 21 ετών ντρέπονται για την περίοδό τους, ενώ περίπου τα μισά είχαν χάσει μια ολόκληρη μέρα στο σχολείο εξαιτίας αυτού.

Η Αγγλία ξεκίνησε πέρσι μια πρωτοβουλία να παρέχει δωρεάν προϊόντα υγιεινής στα σχολεία ενώ και η Νέα Ζηλανδία έκανε το ίδιο νωρίτερα φέτος.