Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα περισσότερα νήπια έχουν αναπτύξει μια πρωταρχική αντίληψη της ευγνωμοσύνης. Αν και το να δείξει το παιδί την ευγνωμοσύνη του είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, αξίζει να του διδάξουμε αυτήν την αξία όσο είναι μικρό.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί την ευγνωμοσύνη

*Ενθαρρύνουμε το παιδί να μοιράζεται

 

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς τους γονείς τους πώς να μοιράζονται. Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά μας να σκέφτονται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν όσα έχουν εκείνα. Η δωρεά παιχνιδιών, ρούχων και βιβλίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά να μοιράζονται. Δεδομένου βέβαια ότι μερικά παιδιά δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιχνίδια με τα οποία έχουν δημιουργήσει μια σύνδεση, είναι σημαντικό να μην πιέσουμε το παιδί και να συμβιβαστούμε – ζητώντας του να επιλέξει μόνο 1-2 παιχνίδια για να τα δώσει, κάτι που θα το κάνει να νιώσει σαν να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

*Φτιάχνουμε ένα «βάζο ευγνωμοσύνης»

 

Το «βάζο ευγνωμοσύνης» είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να εκτιμήσουν τα θετικά στη ζωή τους. Έτσι, κάθε βράδυ προτού κοιμηθούν μπορούν να ρίχνουν σε σημειώσεις στο αντίστοιχο βάζο. Εάν το παιδί προτιμά να ζωγραφίζει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο μπορεί να απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνετε ευγνωμοσύνη.

*Γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση

 

Το πρώτο βήμα σε ό,τι μαθαίνουμε στο παιδί, είναι να ακολουθούμε οι ίδιοι αυτά που του λέμε. Το ίδιο ισχύει και με τη διδασκαλία της ευγνωμοσύνης. Για να το κάνουμε αυτό στην πράξη, καθιερώνουμε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα – π.χ. στο δείπνο – για να συζητήσουμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Για παράδειγμα, λέμε κάτι σαν, «Ήταν τόσο ωραίος ο καιρός σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτό» και μετά ρωτάμε το παιδί για ποιο πράγμα νιώθει εκείνο ευγνωμοσύνη.

*Του μαθαίνουμε να λέει «ευχαριστώ»

 

Δίνοντας στα παιδιά τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές μπορούμε να ενισχύσουμε την ευγνωμοσύνη τους με δύο τρόπους. Αρχικά, έτσι καταλαβαίνουν ότι για να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές του σπιτιού, απαιτείται πολλή δουλειά. Αυτή η ικανότητα ενσυναίσθησης βοηθά το παιδί να νιώσει ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που το φροντίζουν. Δεύτερον, το παιδί πιθανότατα θα αισθάνεται υπερήφανο αφού λάβει θετικά σχόλια. Έτσι, το «ευχαριστώ» μας μπορεί να ενισχύσει τη θετική συμπεριφορά του, ενώ παράλληλα θα διδάξει στο παιδί να λέει και το ίδιο «ευχαριστώ» χωρίς δική μας προτροπή.