Όταν θέλετε να αδυνατίσετε γνωρίζετε πάνω-κάτω τι πρέπει να κάνετε. Λιγότερα γλυκά, λιγότερο junk food, λιγότερο αλκοόλ, λιγότερο…από όλα. Ωστόσο, μερικές φορές ενώ τα κάνετε όλα σωστά (ή έστω νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά) δεν καταφέρνετε να χάσετε κιλά. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να φταίει.

Οι λόγοι που δεν χάνετε κιλά ενώ κάνετε δίαιτα

 

*Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο σας «σπρώχνει» σε ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά, αλλά παράλληλα επιδρά αρνητικά και στον μεταβολικό σας ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα σας. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε κάθε βράδυ τουλάχιστον επτά ώρες, ώστε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

*Τρώτε πολύ αλάτι

Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει το βάρος σας. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, μπορεί να δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει μερικά γραμμάρια. Αντίθετα, όταν μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού, θα χάνετε λίγο βάρος, καθώς το σώμα σας αποβάλλει το νερό που διατηρούσε. Το βάρος που χάνετε, ωστόσο, ανακτάται μόλις αρχίσετε πάλι να τρώτε φαγητά με πολύ αλάτι. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 5-6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως και να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».

*Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση πρωτεΐνης ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» και να διατηρήσετε τους μυς σας. Δε χρειάζεται να ακολουθείτε πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά καλό είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνετε να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, όπως είναι το άπαχο τυρί, η κονσέρβα τόνου, το αυγό, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

*Δεν πίνετε αρκετό νερό

Όπως ξέρετε, το να μένετε ενυδατωμένοι είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σας. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού είναι επίσης απαραίτητη για να κρατήσετε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σας και να αδυνατίσετε. Ακόμη και αν είστε ελαφρά αφυδατωμένη, ο μεταβολισμός σας μπορεί να μειωθεί. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.

*Δεν διαχειρίζεστε το άγχος σας

Όταν τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη οδηγεί σε αυξημένη όρεξη για φαγητό, και ειδικά για comfort food, μειώνει την επιθυμία σας για άσκηση και υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου σας. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό και την ικανότητά σας να χάνετε κιλά.

*Δεν γυμνάζεστε

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρετε να χάσετε βάρος είναι να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Η γυμναστική είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας στην προσπάθειά σας να κάψετε θερμίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεστε με τις ώρες. Μόλις 20 λεπτά γυμναστικής σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να τονώσετε το σώμα σας και να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.

*Υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σας

Όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένα σας, μειώνεται ο μεταβολισμός σας και παράλληλα μπορεί να έχετε ατονία, κούραση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, βραδυκαρδία, αυξημένη αίσθηση κρύου, διαταραχές στην έμμηνο ρύση και άλλα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.