Το γάλα παραδοσιακά θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για ένα παιδί και όχι άδικα. Προάγει την καλή υγεία και ανάπτυξή του, αφού είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (με κυριότερη τη λακτόζη), λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε ποσότητες μάλιστα που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα συγκεκριμένα συστατικά.

Τι προσφέρει το γάλα στο παιδί;

Ασβέστιο και πρωτεΐνες

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης ασβεστίου. Το ασβέστιο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό των οστών, ενώ σχετίζεται και με πλήθος απαραίτητων διεργασιών στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την πρόσληψή του από ομάδες με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, για την καλή ανάπτυξή τους. Επίσης, στο γάλα περιέχονται σημαντικά ποσά πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των δομών του οργανισμού, όπως το μυϊκό και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης πρωτεΐνης.

Βιταμίνη D

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στη βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αν και η βιταμίνη D συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, πρόσφατες μελέτες στη χώρα μας δείχνουν ότι ακόμη και σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα παρατηρούνται χαμηλά ποσά της συγκεκριμένης βιταμίνης στον πληθυσμό, γεγονός που επιβάλλει την αύξηση της διατροφικής πρόσληψης αυτής.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιοτίνη, το παντοθενικό οξύ και η ριβοφλαβίνη, οι οποίες σχετίζονται με βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, η παραγωγή ενέργειας και η παροχή οξυγόνου στην καρδιά και στους μυς.

Κάλιο

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης καλίου. Το κάλιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και προστασία από ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Γενικά τα γαλακτοκομικά περιέχουν υψηλά ποσά καλίου.

Τι να κάνουμε αν το παιδί δεν πίνει το γάλα του;

 

Κατά την παιδική ηλικία οι ανάγκες του παιδιού σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σημαντικά, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά. Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η επαρκής πρόσληψή του είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού. Επομένως, το γάλα είναι σίγουρα μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, γι’ αυτό και η καθημερινή κατανάλωσή του από το παιδί καλύπτει συνήθως μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο.

Ωστόσο, αν το παιδί δεν θέλει να πίνει γάλα, οι ανάγκες του μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως το γιαούρτι και τα τυριά. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι και μία μερίδα τυριού (1 φέτα του τοστ ή 1 κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου) προσφέρουν αντίστοιχη ποσότητα ασβεστίου συγκριτικά με το γάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τυριά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς τα περισσότερα από αυτά, πέρα από το ασβέστιο, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο.

Επίσης, ένα μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί και από άλλες πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί (ξερά φασόλια, αμύγδαλα, σουσάμι), καθώς και μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (σαρδέλα, αθερίνα, γαύρος).