Το κάλιο βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων και η συνεισφορά του στην υγεία μας είναι πολλαπλή. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμβάλλει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών, ρυθμίζει την πίεση και συμμετέχει στη σύνθεση του γλυκογόνου.

Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει περίσσεια καλίου, τα νεφρά μας έχουν την ικανότητα να το αποβάλουν, γι’ αυτό άλλωστε είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε αυξημένα επίπεδα. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί υπερκαλιαιμία όταν είμαστε σωματικά κουρασμένοι (όταν έχουμε δηλαδή μυϊκή κόπωση), όταν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή όταν ακολουθούμε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, οποιαδήποτε δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα μας. Συχνά η υπερκαλιαιμία είναι ασυμπτωματική, αφού απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα ώστε να εμφανιστούν συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η μυϊκή αδυναμία και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Χαμηλά επίπεδα καλίου (ή υποκαλιαιμία) μπορούν να προκύψουν αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, μετά από εμετούς ή/και διάρροιες και μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ανεπάρκεια καλίου περιλαμβάνουν κράμπες, μουδιάσματα, ναυτία, υπνηλία, μειωμένη όρεξη και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

 

 

Για να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του καλίου στον οργανισμό μας, συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 3.000-4.000 mg (για υγιείς ενήλικες). Κι ενώ η μπανάνα είναι η πιο διάσημη πηγή καλίου, δεν είναι η μόνη ούτε η πιο πλούσια. Για να αυξήσουμε λοιπόν την πρόσληψη καλίου, συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω τροφές.

  1. Σουσάμι
  2. Αρακάς
  3. Μπάμιες
  4. Μπανάνα
  5. Κίτρινη κολοκύθα
  6. Αβοκάντο
  7. Γλυκοπατάτα
  8. Αποξηραμένα βερίκοκα
  9. Σάλτσα ντομάτας
  10. Φασόλια
  11. Σπανάκι
  12. Καρπούζι
  13. Πεπόνι
  14. Ενταμάμε
  15. Σέσκουλα
  16. Παντζάρια
  17. Ρόδι
  18. Δαμάσκηνα
  19. Αχιβάδες
  20. Μανιτάρια Πορτομπέλο
  21. Πράσο
  22. Σπαράγγι
  23. Μπρόκολο
  24. Αγκινάρα
  25. Πράσινη πιπεριά
  26. Ακτινίδιο
  27. Πορτοκάλι
  28. Γκρέιπφρουτ
  29. Σύκα
  30. Σολομός