Τα παλαμάκια, όπως και άλλα ορόσημα ανάπτυξης, μπορεί να υποδηλώνουν την υγιή ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού του μωρού σας.

Τα μωρά μπορούν συνήθως να χειροκροτήσουν στην ηλικία των 9 μηνών, τότε δηλαδή που αρχίζουν να μιμούνται χειρονομίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν το μικρούλι σας είναι σε αυτή την ηλικία και ακόμη δεν χτυπά παλαμάκια. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τους δικού του ρυθμούς ανάπτυξης. Το μικρό σας μπορεί σταδιακά να αναπτύξει αυτήν την ικανότητα και να απολαύσετε τα πρώτα του παλαμάκια κοντά στα πρώτα του γενέθλια.

Γιατί είναι σημαντικά τα παλαμάκια;

*Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Το πρώτο έτος της ζωής του μωρού περιλαμβάνει πολλά ορόσημα ανάπτυξης που περιλαμβάνουν δεξιότητες που σχετίζονται με την κίνηση των χεριών. Η επιλογή και το πιάσιμο αντικειμένων, η μεταβίβαση αντικειμένων από το ένα χέρι στο άλλο, ο χαιρετισμός και η ικανότητα του μικρού σας να δείχνει είναι μερικά από τα βασικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Τα παλαμάκια είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού.

*Αντίληψη του επιτεύγματος

Συχνά χτυπάμε τα χέρια μας για να ενθαρρύνουμε το μωρό όταν κάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τα μωρά είναι προσεκτικοί παρατηρητές και μπορούν να κατανοήσουν την αιτία και το αποτέλεσμα μέσω της επαναλαμβανόμενης παρατήρησης. Έτσι, το μικρό σας μπορεί τελικά να καταλάβει ότι το χειροκρότημα είναι μια μορφή ανταμοιβής ή ένδειξη επιτεύγματος. Ως εκ τούτου, τα μωρά μπορεί να χειροκροτήσουν όταν αισθάνονται ότι έχουν επιτύχει κάτι ή όταν αισθάνονται ενθουσιασμένα που έκαναν κάτι.

*Μέσο επικοινωνίας

Το χειροκρότημα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του μωρού. Αρχικά, χειροκροτούν για να μιμηθούν τους γονείς τους, αλλά καθώς μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν ότι το χειροκρότημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει τα συναισθήματά τους και να μεταφέρει τα μηνύματά τους. Τα μωρά μπορεί να χειροκροτήσουν μπροστά στους γονείς τους για να κερδίσουν την προσοχή, να εκφράσουν τη χαρά τους ή ακόμη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

*Απόπειρα πειραματισμού

Τα μωρά ανακαλύπτουν τον κόσμο και μέρη του σώματός τους μέσω του πειραματισμού. Ένα μωρό μπορεί να κάνει μια ενέργεια για να δει την αντίδραση που προκαλεί στους γονείς του ή την αίσθηση που προκαλεί στο ίδιο. Το χτύπημα των χεριών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να καταλάβει το μωρό τι θα συμβεί εάν συναντηθούν και τα δύο χέρια του.

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χειροκροτήσει

Πιάστε τα χεράκια του και χτυπήστε απαλά παλαμάκια ή κουνήστε το χεράκι του ενώ λέτε «πες γεια στον μπαμπά!». Επίσης, τραγούδια όπως το «κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια» που περιλαμβάνουν τόσο κινήσεις όσο και λέξεις και μουσική, θα το ωθήσουν στο να χρησιμοποιεί περισσότερο τα χεράκια του. Φυσικά, το άλλο μεγάλο σας όπλο είναι η μίμηση: κάντε οι ίδιοι τις κινήσεις που θέλετε να μάθει, και σύντομα θα το δείτε να σας αντιγράφει.