«Πώς ήταν σήμερα το σχολείο;» είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που κάνουμε οι γονείς στα παιδιά μας. Για να απαντήσει σε αυτή όμως το παιδί θα πρέπει να συνοψίσει μια ολόκληρη ημέρα και αυτό είναι δύσκολο για τα παιδιά (ακόμη και για τους ενήλικες). Το παιδί μπορεί στην πραγματικότητα να θέλει να πει, «Η μέρα μου ήταν τόσο γεμάτη από ιδέες και μαθήματα και καινούργια πράγματα που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω». Επομένως, είναι πιο εύκολο απλώς να πει «ΟΚ».

Μερικά παιδιά πιστεύουν ότι οι σχολικές τους εμπειρίες είναι ιδιωτικές, οπότε μπορεί να μην θέλουν να τις μοιραστούν. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών καθώς αρχίζουν να διαμορφώνουν τις δικές τους ταυτότητες και τους κοινωνικούς κόσμους τους. Ωστόσο, το παιδί σας πρέπει και πάλι να γνωρίζει ότι είστε εκεί για εκείνο όταν είναι έτοιμο να μιλήσει.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε με το παιδί για το σχολείο του

 

Η συζήτηση με το παιδί σας για τη μέρα του στο σχολείο δείχνει ότι σας ενδιαφέρει το τι συμβαίνει στη ζωή του. Αυτό το ενδιαφέρον ενισχύει την ψυχική του υγεία, την ευτυχία και την ευημερία του, κάνοντάς το να νιώθει σημαντικό και αγαπητό. Μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά και τις επιδόσεις του παιδιού σας, καθώς του δείχνει ότι εκτιμάτε το σχολείο και την εκπαίδευση.

Παράλληλα, συζητώντας με το παιδί σας για το σχολείο του, είστε σε θέση να μάθετε περισσότερα για τις απαιτήσεις του σχολικού του περιβάλλοντος, για το πώς εκείνο μαθαίνει και για το πώς χειρίζεται τις προκλήσεις. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε πότε αισθάνεται μειωμένο ενδιαφέρον για τα μαθήματά του ή αν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όταν αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα του παιδιού σας για το σχολείο του, είναι πιο πιθανό να δείτε τυχόν προβλήματα (μαθησιακές δυσκολίες ή εντάσεις με συμμαθητές) προτού γίνουν μεγαλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εργαστείτε για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Μιλώντας για θέματα που αφορούν το σχολείο (π.χ. για το πρόγραμμα μαθημάτων ή ζητήματα φιλίας) είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να εκφράσετε τις οικογενειακές σας αξίες για πράγματα όπως η ομαδική δουλειά, ο σεβασμός για τον εαυτό και τους άλλους, οι φιλίες, οι σχέσεις, η επίλυση προβλημάτων και ούτω καθεξής.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας με τον δάσκαλό του.

Πώς να μιλήσετε με το παιδί σας για το σχολείο του

*Αποφύγετε να του θέσετε πολλές ερωτήσεις μόλις το δείτε

Μπορείτε απλώς να ενημερώσετε το παιδί σας ότι χαίρεστε που το βλέπετε και να μιλήσετε για άσχετα θέματα για λίγο.

*Κάθε ημέρα είναι διαφορετική

Ακόμα κι αν το παιδί σας θέλει συνήθως να μοιράζεται τη μέρα του μαζί σας, θα υπάρχουν ημέρες που μπορεί να μην έχει διάθεση να μιλήσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να το πιέσετε.

*Κάντε απλές, θετικές και συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει

Ερωτήσεις όπως οι παρακάτω απαιτούν απαντήσεις που είναι μεγαλύτερες από ένα ξερό «ναι», «όχι»ή «ΟΚ»:

  • Ποια είναι τα νέα από το σχολείο σήμερα;
  • Τι ήταν διασκεδαστικό;
  • Τι σου άρεσε περισσότερο στο σχολείο σήμερα;
  • Πώς είναι η τάξη σου αυτή τη στιγμή;
  • Με ποιον έκανες παρέα σήμερα;
  • Ποιες εργασίες έχεις αυτές τις ημέρες;

 

*Βρείτε χρόνο να μιλήσετε

Αυτό μπορεί να συμβεί ενώ παράλληλα κάνετε κάτι με το παιδί σας. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει να μιλήσει όταν βγάζετε βόλτα το σκυλί ή προετοιμάζετε δείπνο μαζί.

*Δώστε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας

Πάρτε στα σοβαρά ό, τι σας λέει το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε πράγματα όπως, «Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Στη συνέχεια τι συνέβη;» ή «Και πώς νιώθεις γι’ αυτό;».

*Προσέξτε για ενδείξεις προβλημάτων

Ακόμα κι αν έχετε συνήθως καλή επικοινωνία με το παιδί σας, μπορεί να μην σας λέει πάντα πότε περνάει δύσκολα. Εάν είναι αναστατωμένο ή νευρικό στη συζήτηση για το σχολείο ή αρνείται να απαντήσει σε μια ερώτηση, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να μιλήσετε με δασκάλους που γνωρίζουν το παιδί σας.