Είτε θέλετε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μπουσουλάει ή να ενθαρρύνετε κάποια επιδεξιότητα στα μικροσκοπικά χεράκια του, το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας.

Όταν το μωρό σας φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο, πιθανότατα θα είστε τόσο ενθουσιασμένοι όσο αυτό. Βλέποντας το μωρό σας να κατακτά μια νέα ικανότητα – και να είναι υπερήφανο γι’ αυτή – είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για κάθε γονιό. Παράλληλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είστε πάντα πρόθυμοι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μικρού σας και να το βοηθήσετε να σημειώσει πρόοδο.

Το κόλπο είναι να μετατρέψετε την προσπάθειά σας να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες σε…παιχνίδι.

 

Ακριβώς όπως όταν τοποθετείτε το μωρό σας σε ένα παιδικό χαλί δραστηριοτήτων και κουνάτε δίπλα του μια κουδουνίστρα, θα το κάνετε να γυρίσει το κεφαλάκι του και να προσπαθήσει να στριφογυρίσει το σώμα του, έτσι γενικά τα κίνητρα μέσω του παιχνιδιού θα ενθαρρύνουν το μικρό σας να δοκιμάσει νέες κινήσεις. Τους πρώτους μήνες, αφήστε το μωρό σας να πιάσει τα παιχνίδια που έχετε κρεμάσει στο ριλάξ του ή κουνήστε ένα παιχνίδι μπροστά του κρατώντας το λίγο μακριά. Θυμηθείτε, όσο πιο πιθανό είναι να κερδίσει το παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα θέλει να παίξει.

Μόλις μάθει να αρπάζει πράγματα, θα έχετε εξαιρετικές βάσεις για να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες και να το δείτε σιγά-σιγά να προχωράει. Μην ανησυχείτε όμως υπερβολικά για το πώς προχωράει το μικρό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάει να κάθεται και να σέρνεται σε καθιστή θέση από το να μπουσουλάει.

Απλά κρατήστε το αγαπημένο του παιχνίδι λίγο μακριά από το χέρι του και παρακολουθήστε το να προσπαθεί να καταλάβει ποιοι έξυπνοι τρόποι θα λειτουργήσουν για να φτάσει στον προορισμό του. Αφού το αφήσετε να δοκιμάσει για λίγα λεπτά, επιτρέψτε του να πιάσει το παιχνίδι του – είναι η κίνηση που κάνει για να πιάσει κάτι αυτό που μετράει εδώ. Και μόλις καταλάβει τι διασκεδαστικό παιχνίδι έχετε δημιουργήσει για αυτό, θα συνεχίσει να θέλει να παίζει μέχρι να τα καταφέρει!