Το να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε ως γονείς. Η αυτοπεποίθηση είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο.

Η αυτοπεποίθηση απαραίτητο εφόδιο για τα παιδιά

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε το παιδί να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, καθώς αυτό θα το βοηθήσει ποικιλοτρόπως μεγαλώνοντας.

Ενθαρρύνοντας και καθοδηγώντας σωστά τα παιδιά μας όταν το έχουν ανάγκη, θα είμαστε σε θέση να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν καλλιεργώντας την αυτοπεποίθησή τους είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να χειριστούν την πίεση των ατόμων γύρω τους, ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον,  να πλοηγηθούν σε δύσκολες σχέσεις γνωριμιών, να κάνουν καλές αποφάσεις και να ανακάμψουν από τις αποτυχίες.

Πώς θα την ενισχύσετε

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να καλλιεργήσει και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, περιλαμβάνουν:

Στόχος η αυτό-βελτίωση

Υπάρχει μια υγιής ισορροπία μεταξύ της αυτο-αποδοχής και της αυτο-βελτίωσης. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι είναι δυνατόν να αποδεχτεί τα ελαττώματά του, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να γίνει καλύτερο, αφού είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει.

Αντί να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως «κάποιον που δε μπορεί», βοηθήστε το παιδί να δει ότι ενώ μπορεί να είναι αδύναμο σε ένα συγκεκριμένο τομέα, μπορεί ακόμα να προσπαθεί να γίνει καλύτερος.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα

Αντί να επαινέσετε το παιδί για την καλή βαθμολογία στις εξετάσεις, επαινέστε τον για όλες τις σπουδές που έκανε. Δείξτε του ότι είναι σημαντικό να προσπαθεί σκληρά και είναι εντάξει εάν δεν τα καταφέρει τελικά.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να ελέγξει την προσπάθειά του, αλλά δεν μπορεί πάντα να ελέγξει το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την ενέργεια και την προσπάθειά του, ώστε να μην πιστεύουν ότι αξίζουν επαίνους μόνο όταν πετύχουν.