Πολλά είναι τα παιδιά που συνηθίζουν να χάνουν τα πράγματά τους ή που δεν μπορούν να θυμηθούν πού τα έχουν αφήσει. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε κάθε παιδί, ωστόσο άλλα ξεχνούν περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι σας να δώσετε στο παιδί σας τα απαραίτητα εργαλεία της οργάνωσης και του σωστού σχεδιασμού, είτε πρόκειται για το διάβασμά τους και την σωστή οργάνωση του χρόνου τους είτε πρόκειται για το δωμάτιο και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Βοηθήστε το παιδί να μη χάνει τα πράγματά του

Ρουτίνα

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν άψογα οργανωμένα είναι να δημιουργήσουν συνεπείς ρουτίνες, καθώς η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να θυμούνται. Αν έχουν τη συνήθεια να μαζεύουν τα μολύβια τους ή τα παιχνίδια τους την ίδια ώρα και με την ίδια σειρά κάθε βράδυ, είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσουν να το κάνουν ή να ξεχάσουν που τα έχουν αφήσει. Με την πάροδο του χρόνου θα αποτελέσει μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία, την οποία το παιδί θα πραγματοποιεί δίχως να την σκεφθεί.

Λίστες

Μια εξίσου καλή και λειτουργική ιδέα, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί, είναι να δημιουργήσετε μαζί λίστες. Τοποθετήστε την στην τσάντα σου – σε εμφανές σημείο ή στο γραφείο του για να γνωρίζει τι μπαίνει στο σακίδιο για το σχολείο και τι μένει σπίτι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με διαφορετικές λίστες για διαφορετικές δραστηριότητες του παιδιού μέσα στην ημέρα. Έτσι δεν πρόκειται να ξεχάσει ή να αφήσει πίσω του, κάτι που είναι απαραίτητο για τα μαθήματά του στο σχολείο ενώ ταυτόχρονα σας γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, αφού θα μπορεί να ελέγχει μόνο του τα πράγματά του.

Καθοδήγηση

Τα παιδιά, ειδικά νηπιακής ηλικίας, εξακολουθούν να χρειάζονται την δική σας καθοδήγηση και είναι λογικό αν τελικά ξεχάσουν ή χάσουν κάτι. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να μην σπεύδετε να αντικαθιστάτε κάθε αντικείμενο που χάνει, καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό να το κάνει και πάλι. Αντίθετα αφήστε το παιδί να καταλάβει την συνέπεια του χαμένου αντικειμένου, καθώς έτσι θα περάσετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και θα είναι πιο προσεκτικό με την πάροδο του χρόνου.