Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών, μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε μία δραστηριότητα για περίπου 4 έως και 20 λεπτά ενώ ο χρόνος συγκέντρωσης ενδέχεται να αυξηθεί αναλόγως με το ακριβώς απασχολούνται.

Ωστόσο, αυτός ο κανόνας, όπως και οι περισσότεροι που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών, ενδεχομένως να διαφέρει ανά παιδί ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σας αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η ώρα της ημέρας ή ακόμα και η κούρασή του.

Πέραν της ελαστικής φύσης της συγκέντρωσης, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το παιδί θα εμφανίζει ακόμα περισσότερη δυσκολία να συγκεντρωθεί όταν δεν απολαμβάνει κάτι τόσο πολύ, όπως παραδείγματος χάριν το διάβασμα για το σχολείο.

Με τα παρακάτω όμως έξυπνα τρικ, θα μπορέσετε να ενισχύσετε την συγκέντρωσή του εύκολα ακόμα και για δραστηριότητες που ενδεχομένως να το δυσκολεύουν.

Πώς θα διαβάσει με συγκέντρωση;

Η προσοχή που θα δώσει ένα παιδί σε μια εργασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πόσο πολύ του αρέσει.

Γι’αυτό θα ήταν καλό μιας και το διάβασμα μπορεί να του φαίνεται κουραστικό ή βαρετό, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του σχολείου, να κάνετε πιο δημιουργικό και φιλικό τον τρόπο με τον οποίο διαβάζει.

Αντί λοιπόν να του ζητήσετε να κάνει μία απλή αντιγραφή της αλφαβήτου, δοκιμάστε να την ζωγραφίσετε μαζί ή και να σχηματίσετε τα γράμματα με πλαστελίνη. Αυτό θα το ενθαρρύνει και θα το κρατήσει περισσότερη ώρα συγκεντρωμένο.

Μειώνουμε τους αντιπερισπασμούς

Για να βοηθήσετε πραγματικά το μικρό σας να συγκεντρωθεί είναι σημαντικό να φροντίσετε να μειώσετε τους αντιπερισπασμούς, οι οποίοι ενδεχομένως να ποικίλουν. Καλό λοιπόν θα ήταν αν πεινάει ή αν είναι κουρασμένο, να φροντίσετε να φάει ένα υγιεινό σνακ, που θα του δώσει ενέργεια, προτού απασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε, στο μεταξύ, πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος το βράδυ αλλά και ότι θα πρέπει να κάνει μικρά και συχνά διαλείμματα, που θα το ξεκουράζουν και θα το βοηθούν να επικεντρωθεί σε οτιδήποτε κάνει.

Αν από την άλλη, παρατηρήσετε ότι μπορεί να αποσπώνται από τα μεγαλύτερα ή μικρότερα αδέρφια τους, προσπαθήστε να τα κρατήσετε σε ξεχωριστά δωμάτια, μέχρι να τελειώσουν με το διάβασμα ή οτιδήποτε άλλο κάνουν.

Δημιουργώντας μια ξεχωριστή ρουτίνα για καθένα από αυτά, τα βοηθάτε να συγκεντρωθούν μόνο στην δική τους δραστηριότητα. Μπορείτε, παράλληλα, να θέσετε κανόνες που θα ισχύουν για κάθε παιδί μέχρι να τελειώσουν όλα αυτό που κάνουν.

Παραδείγματος χάριν απαγορεύστε την τηλεόραση, μέχρι να τελειώσουν όλα, τότε θα ενισχύσετε την συγκέντρωση τους αλλά θα δώσετε και ένα ισχυρό κίνητρο για να βοηθήσει το ένα το άλλο.

Πρόβλημα συγκέντρωσης ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής;

Ορισμένες φορές, ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει εκτεταμένο πρόβλημα συγκέντρωσης, το οποίο ενδεχομένως να μην μπορεί να λυθεί με απλές στρατηγικές.

Μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας περιλαμβάνουν αδυναμία συγκέντρωσης για παραπάνω από δύο ή τρία λεπτά, ανάγκη για συνεχή καθοδήγηση, ακόμα και για διαχειρίσιμες δραστηριότητες ενώ το παιδί ενδέχεται να μην μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του.