Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού, θέτοντας τις σωστές βάσεις για την στοματική του υγιεινή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την American Dental Association (ADA), μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού μόλις βγει το πρώτο του δοντάκι. Άλλοι ειδικοί προτείνουν ακόμη και να ξεκινήσετε μια ρουτίνα στοματικής φροντίδας πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα δόντια του, σκουπίζοντας τα ούλα του βρέφους με ένα μαλακό πανί μετά το γεύμα. Αυτό είναι για να καθιερωθεί μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής και να συνηθίσει το παιδί να καθαρίζει τα δόντια και τα ούλα του από νωρίς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στοματική υγιεινή του παιδιού

*Οδοντόκρεμα

Για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών, η American Dental Association συνιστά να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα περίπου στο μέγεθος ενός μικρού κόκκου ρυζιού. Για παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών, οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν μια ποσότητα μεγέθους μπιζελιού στην οδοντόβουρτσα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν το παιδί να καταπίνει την οδοντόκρεμα, καθώς η υπερβολική κατάποση οδοντόκρεμας από μικρά παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική φθορίωση. Η φθορίωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια εμφανή αλλαγή στα δόντια. Αν και δεν επηρεάζει απαραίτητα τις λειτουργίες των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει λευκές ραβδώσεις στα δόντια του παιδιού.

*Οδοντόβουρτσα

Η Canadian Dental Association (CDA) υποστηρίζει ότι η καλύτερη οδοντόβουρτσα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι η μαλακή με στρογγυλές τρίχες και μεγάλη λαβή. Θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος για το στόμα του παιδιού, καθώς το λάθος μέγεθος μπορεί να βλάψει τα δόντια και τα ούλα του παιδιού. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην αφήνετε  ένα παιδί κάτω των τριών ετών να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του, δίχως επίβλεψη.

*Πλύσιμο δοντιών

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πλήρως τον συντονισμό των χεριών, πράγμα που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να βουρτσίσει τα δόντια του χωρίς την βοήθειά σας. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και πριν τον ύπνο. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εντάξετε το πλύσιμο των δοντιών στην ρουτίνα που ακολουθούν πριν τον ύπνο ή και αφού ξυπνήσουν. Έτσι θα αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας τους, που δεν θα ξεχνούν ούτε θα παραμελούν.