Είτε πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα πεζοπορίας είτε απλά για μια σύντομη βόλτα σε καθημερινή βάση, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία, ενισχύοντας τη λειτουργία της καρδιάς σας, ενεργοποιώντας τους μυς των μηρών σας και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του σώματός σας μετά από μια έντονη προπόνηση. Ειδικά αυτή την περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε έξαρση, το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους είναι η ιδανική επιλογή για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, εμείς σας δίνουμε μερικούς καλούς λόγους να το βάλετε… στα πόδια.

* Εντάσσεται εύκολα στην καθημερινότητά σας

Δεδομένου ότι χρειάζεστε μόνο ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια και όχι συγκεκριμένες οδηγίες, διαπιστευμένο γυμναστή ή μια συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι πραγματικά εύκολο να συμπεριλάβετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική. Επίσης, το περπάτημα μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της ημέρας σας, είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα. Και παρότι μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, το περπάτημα είναι κάτι που ξέρετε ήδη, οπότε είναι εύκολο να κάνετε την αρχή.

* Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις

Το περπάτημα είναι πιο φιλικό προς τις αρθρώσεις από το τρέξιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι η ιδανική προπόνηση για τα οστά σας. Συγκεκριμένα, το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα, «λιπαίνοντάς» τες και ενδυναμώνοντας τους μυς που τις στηρίζουν.

* Μειώνει το στρες

Τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με τη νευροχημεία. Η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, και διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Επίσης, το περπάτημα σας δίνει την ευκαιρία να ξεφύγετε για λίγο από τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και είτε να απολαύσετε το περιβάλλον γύρω σας είτε τη βόλτα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτό είναι σημαντικό, αφού αποδεδειγμένα όταν γυμνάζεται κάποιος με παρέα έχει αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσει τη γυμναστική.

* Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ενέργειάς σας, τη σωστή ισορροπία των ορμονών και την ενίσχυση της απώλειας βάρους. Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brandeis έδειξε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα ύπνου που ανέφεραν.

* Συνδυάζεται με άλλα είδη γυμναστικής

Επειδή πρόκειται για μια ήπια μορφή άσκησης, το περπάτημα δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα σας. Επομένως, εάν παράλληλα ασχολείστε με άλλα είδη γυμναστικής, η απόδοσή σας σε αυτά δεν θα επηρεαστεί από αρνητικά. Μάλιστα, το περπάτημα θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τις άλλες προπονήσεις, ώστε να μπορείτε να προπονείστε με υψηλή ένταση πιο συχνά.

* Ενισχύει την απώλεια βάρους

Ενώ το περπάτημα σε ήπια ένταση είναι καλύτερο από το να μη γυμνάζεστε καθόλου, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να περπατάτε με έναν έντονο ρυθμό, έστω και για λίγα λεπτά. Επίσης, για να γυμνάσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να διατηρήσετε την προπόνησή σας συναρπαστική, βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα (για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μονοπάτι με ανηφόρες ή εξερευνήστε το πάρκο της γειτονιάς σας) και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα προσπαθήστε να κάνετε μια πιο μακρινή βόλτα. Ενας μεγαλύτερος περίπατος θα βελτιώσει την αντοχή σας και θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.