Αν το παιδί σας ταλαιπωρείται ξανά και ξανά από λοιμώξεις του λαιμού, μπορεί η αφαίρεση των αμυγδαλών του να σας φαίνεται καλή ιδέα. Όμως, οι αμυγδαλές παίζουν σημαντικό στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια, ιδιαίτερα στα 4 πρώτα έτη ζωής του παιδιού.

Είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές ένδειξη για χειρουργείο;

Όχι. Στα υγιή παιδιά, είναι συχνό φαινόμενο να συναντάμε υπερτροφικές αμυγδαλές. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερα «απασχολημένες» καταπολεμώντας τα μικρόβια. Όμως, η αντιδραστική υπερτροφία δεν είναι από μόνη της ένδειξη για χειρουργείο, εφόσον το παιδί δεν παθαίνει αμυγδαλίτιδες ή δεν μαζεύει πύον στον λαιμό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μετά την ηλικία των 10-12 ετών, οι υπερτροφικές αμυγδαλές θα συρρικνωθούν, καθώς ο ρόλος τους προοδευτικά μειώνεται.

Όταν, ωστόσο, υπάρχει παθολογική υπερτροφία ή όταν οι αμυγδαλές μαζεύουν συχνά πύον, ο ιστός και η λειτουργία τους έχουν πλέον καταστραφεί οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μικρύνουν ποτέ ξανά.

Ενδείξεις ότι οι αμυγδαλές του παιδιού σας είναι παθολογικές

Όταν οι αμυγδαλές στα παιδιά προκαλούν περισσότερη ζημιά παρά όφελος, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν. Ο παιδο-ΩΡΛ θα κρίνει εάν το παιδί σας είναι υποψήφιο για χειρουργείο λαμβάνοντας υπόψη αφενός το ιατρικό ιστορικό του κι αφετέρου την κλινική του εικόνα.

Ορισμένες βασικές ενδείξεις ότι οι αμυγδαλές του παιδιού σας είναι παθολογικές είναι οι εξής:

#1 Συχνές λοιμώξεις του λαιμού

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για αμυγδαλεκτομή. Οι επαναλαμβανόνενες λοιμώξεις του λαιμού που προκαλούν διογκωμένους λεμφαδένες και πυρετό, μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη αφαίρεσης των αμυγδαλών.

#2 Δυσκολία κατάποσης και διαταραχές της ομιλίας

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί σας να καταπιεί, καθώς και να αλλοιώσουν τη φωνή του (χαρακτηριστική ομιλία σαν να είναι μπουκωμένο το στόμα -potato voice).

#3 Ανήσυχος ύπνος και ροχαλητό

Μερικά παιδιά έχουν μεγαλύτερες αμυγδαλές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν το παιδί σας κοιμάται ανάσκελα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και άπνοια ύπνου – μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του. Η στέρηση ύπνου σε ένα παιδί μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο σχολείο, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και κακές δεξιότητες αντιμετώπισης.

Η Ευρωπαϊκή Aκαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας έχει καθιερώσει επίσημες Iατρικές Eνδείξεις για την αφαίρεση των αμυγδαλών σε παιδιά, τις οποίες και θα σας εξηγήσει ο παιδο-ΩΡΛ σας.

Τι είναι οι αδενοειδής εκβλαστήσεις και γιατί συχνά αφαιρούνται μαζί;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (ή κρεατάκια) στην πραγματικότητα είναι μέρος των αμυγδαλών σας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αμυγδαλών:

  • Οι παρίσθμιες αμυγδαλές, οι οποίες είναι δύο και βρίσκονται εκατέρωθεν του λαιμού σας. Αυτές είναι οι αμυγδαλές που μπορείτε να δείτε όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη.
  • Τα κρεατάκια, τα οποία βρίσκονται πίσω από την οροφή του στόματος στην μαλακή υπερώα.
  • Η γλωσσική αμυγδαλή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της βάσης της γλώσσας.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί επίσης να είναι υπερτροφικές και φλεγμονώδεις. Γι΄ αυτό και τις περισσότερες φορές η επέμβαση αμυγδαλεκτομής συνδυάζεται και με αδενοτομή (αφαιρούνται και τα κρεατάκια). Η αναγκαιότητα αυτή, ωστόσο, θα κριθεί από τον ΩΡΛ σας, όπως και η αφαίρεση των αμυγδαλών αυτών καθαυτών, αφού η αμυγδαλεκτομή είναι μία επέμβαση που αποφασίζεται κατά περίπτωση από τον ειδικό γιατρό.