Καθώς τα επίπεδα ορμονών ανεβοκατεβαίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός κοριτσιού, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεται, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Οι κράμπες, τα σπυράκια και η ταλαιπωρία της περιόδου μπορεί να κάνουν την κόρη σας να νιώθει εκείνες τις ημέρες ότι θέλει να κρυφτεί κάτω από τις κουβέρτες της.

Πού οφείλεται η συναισθηματική αστάθεια στην περίοδο;

Οι αλλαγές στη διάθεση της κόρης σας μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδό της: νεύρα, κλάματα, άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, τάση για λογομαχίες και τσακωμούς. Οι ορμόνες κάνουν τη δουλειά τους τρελαίνοντας το παιδί σας, μαζί και εσάς.

Δείξτε κατανόηση… Μήπως αυτές οι έντονες συναισθηματικές αλλαγές σας θυμίζουν κάποια;

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του PMS.

Συμβουλές για να βοηθήσετε την κόρη σας

Αν νομίζετε ότι η κόρη σας βιώνει συναισθηματικές περιόδους, μπορείτε να την βοηθήσετε:

#1 Ενθαρρύνετέ την να παρακολουθεί την περίοδό της και να κρατά ένα ημερολόγιο περιόδου

Γνωρίζοντας τι έρχεται η κόρη σας μπορεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως ή τουλάχιστον να είναι προετοιμασμένη για αυτές.

#2 Ενθαρρύνετέ την να περνά χρόνο μόνο της όταν αισθάνεται ιδιαίτερα ευερέθιστη

Ο χρόνος με τον εαυτό της μπορεί να τη βοηθήσει να προσαρμόσει τη στάση της ή τουλάχιστον να ξεπεράσει το χειρότερο πριν ξεσπάσει ένας καυγάς. Αν αυτό δεν την βοηθά, ίσως να νιώσει καλύτερα περνώντας χρόνο με φίλους.

#3 Βοηθήστε τη να βρει ένα χόμπι ή ένα ενδιαφέρον για να απομακρύνει το μυαλό της από τα αντιληπτά προβλήματά της

Μπορεί να θέλει να συνθέτει μουσική, να ζωγραφίζει, να γράφει, για παράδειγμα. Η άσκηση, επίσης, μπορεί να βοηθήσει μερικά κορίτσια να έχουν καλύτερη διάθεση και να λιγότερο πόνο από τις κράμπες της περιόδου. Δείτε αν μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή μια ελαφριά αερόβια δραστηριότητα βελτιώνει την διάθεσή της και την σωματική της ευεξία.

#4 Ενθαρρύνετέ την να ξεφύγει από την κακή της διάθεση

Βοηθήστε την να προσαρμόσει τη στάση της κάνοντας υπομονή και δείχνοντάς της ότι είναι εντάξει να έχεις μέρες που απλά δεν αισθάνεσαι στο 100%. Επίσης, ενθαρρύνετέ την να περιμένει μέχρι να τελειώσει η περίοδός της προτού έρθει αντιμέτωπη με έναν φίλο ή διαλέξει να τσακωθεί με κάποιον. Μόλις τελειώσει η περίοδός της, μπορεί να αισθάνεται τελείως διαφορετική και αυτό που την ενοχλούσε πριν μπορεί να μην είναι πλέον θέμα.

#5 Προσαρμόστε τη διατροφή της  

Προσπαθήστε να τρώει μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δίνοντας έμφαση σε τροφές με ασβέστιο και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μειώστε την ποσότητα αλατιού που βάζετε στο φαγητό της και δώστε της να πιει περισσότερο νερό. Συμβουλεύστε την να αποφεύγει την καφεΐνη και τις επεξεργασμένες τροφές, όπως τα πατατάκια και τα κράκερ κι ενθαρρύνετέ την να κοιμάται πολύ το βράδυ.

 

Περιστασιακά, τα συμπτώματα του PMS μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθήματα ακραίας κατάθλιψης και απελπισίας. Εάν συμβαίνει αυτό, μιλήστε με το γιατρό της κόρης σας, καθώς μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η περιστασιακή βαριά αιμορραγία και οι κράμπες μπορούν όλα να αποτελούν μέρος της φυσιολογικής περιόδου. Αλλά όταν η περίοδος της κόρης σας την κρατά μακριά από το σχολείο ή την εμποδίζει να κάνει πράγματα με τους φίλους της, μιλήστε με το γιατρό της για να πει πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.