Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε υπάρξει  θεατές σε σκηνές έκρηξης θυμού ή ανυπακοής, κακής συμπεριφοράς, ακόμη και ψυχικής κατάρρευσης του παιδιού σας. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει να παραβλέπονται και σίγουρα πρέπει να τους δώσετε ένα τέλος.

 

1.Σας διακόπτει την ώρα που μιλάτε

Θα έχει τύχει πολλές φορές το παιδί σας να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο και ανυπόμονο να σας πει κάτι, ωστόσο το να του επιτρέπετε να σας διακόπτει την στιγμή κάποιας συζήτησής σας, σίγουρα δεν του μαθαίνει να υπολογίζει τους άλλους, όπως και να κρατά τον εαυτό του απασχολημένο μέχρι να ολοκληρώσετε. Αντίθετα, πιστεύει πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει την προσοχή σας και δεν θα ανεχτεί κάτι διαφορετικό.

 

2.Γίνεται επιθετικό την ώρα του παιχνιδιού

Δεν πρέπει να επεμβαίνετε μόνο στην περίπτωση που το παιδί χτυπήσει τον φίλο του. Ακόμη και το σπρώξιμο και το τσίμπημα θα πρέπει να σας «ενεργοποιήσει». Αν δεν δράσετε άμεσα, τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πολύ πιθανό να εδραιωθούν στον χαρακτήρα του παιδιού σας από την ηλικία των 8. Επιπλέον, του δίνετε το μήνυμα πως το να βλάπτει τον άλλον, είναι αποδεκτό.

 

3.Προσποιείται πως δεν σας ακούει

Όταν χρειάζεται να ζητήσετε δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις φορές από το παιδί σας να κάνει κάτι, το οποίο δεν θέλει, όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να μπει στο αμάξι, δίνετε το μήνυμα πως είναι εντάξει να σας αγνοεί και πως εκείνο κρατά «τα ηνία» στη σχέση σας. Το γεγονός πως επαναλαμβάνεστε του μαθαίνει απλά να περιμένει την επόμενη προειδοποίησή σας, παρά να σας δίνει την προσοχή του από την πρώτη στιγμή. Έτσι, με τον καιρό γίνεται ανυπάκουο και χειριστικό. Προσπαθήστε να του μιλάτε ενώ βρίσκεστε μπροστά του και όχι σε άλλο δωμάτιο. Είναι σημαντικό να υπάρχει οπτική επαφή. Εξηγήστε του, τι πρέπει να κάνει και πως αν δεν υπακούσει θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες.

4.Αυτοεξυπηρετείται

Μπορεί να φαντάζει βολικό έως και ιδανικό το να βλέπετε το παιδί σας να παίρνει από μόνο του το σνακ του ή να ανοίγει την τηλεόραση χωρίς να ζητά την έγκριση ή την βοήθειά σας, ωστόσο αυτό δεν το μαθαίνει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Καθιερώστε έναν μικρό αριθμό κανόνων για τη σωστή λειτουργία και οργάνωση του σπιτιού και εξηγήστε του πως είναι σημαντικό να τα ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογενείας. Εάν για παράδειγμα ανοίγει την τηλεόραση χωρίς να ζητά την άδειά σας, πείτε του να την κλείσει και να σας ρωτήσει πρώτα.

 

5.Έχει ύφος

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως η εριστική και αγενής στάση έρχεται παρέα με την εφηβεία. Ωστόσο, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο και για τα παιδιά της προσχολικής αγωγής καθώς μιμούνται τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Και αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να τεστάρουν τους γονείς. Αν πιστέψετε πως πρόκειται για μια περαστική φάση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθείτε αντιμέτωποι σε λίγα χρόνια με έναν ασεβή μαθητή δημοτικού, που δυσκολεύεται να δημιουργήσει και να κρατήσει φιλίες. Εξηγήστε του γιατί αυτή η συμπεριφορά του είναι κακή, χωρίς να το κάνετε να αισθανθεί άσχημα. Είναι σημαντικό να του δείξετε πώς όλο αυτό φαίνεται στους γύρω του. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η στάση αυτή, μπορείτε να μην αντιδράσετε και να αποχωρήσετε.

 

 

6.Λέει «αθώα» ψεματάκια

Το να λέει το παιδί σας μικρά ψεματάκια, χωρίς την παραμικρή συνέπεια, μπορεί εύκολα να γίνει μια συνήθεια για αυτό, καθώς μαθαίνει πως μέσω αυτών δείχνει καλύτερος, τον βοηθάνε να αποφεύγει την τιμωρία και να κάνει κάτι που δεν θέλει. Εξηγήστε του πως λέγοντας ψέματα, στο τέλος κανένας δεν θα το πιστεύει και αναλύστε το κίνητρό του για αυτή του τη συμπεριφορά, για να βεβαιωθείτε πως δεν θα πετύχει το σκοπό του. Για παράδειγμα, εάν σας πει πως έχει βουρτσίσει τα δόντια του, ενώ γνωρίζετε πως δεν το έχει κάνει, ζητήστε να πάει πίσω και να τα πλύνει.