Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας, οι δραστηριότητες τέχνης, όπως η ζωγραφική ή το κολάζ, είναι οι δημιουργικές ευκαιρίες που διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και υποστηρίζουν σημαντικά την ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους μέσων. Η δημιουργικότητα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους καθώς και να διαχειριστούν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις. Άλλωστε βοηθάει όχι μόνο στη ευημερία αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια καλύτερη «ακαδημαϊκή» σταδιοδρομία. Και αυτό γιατί μέσω της τέχνης τα παιδιά λαμβάνουν πολύπλευρες γνώσεις και αναπτύσσουν, σε μεγάλο βαθμό, την γενικότερη αισθητική τους.

 

Με ποιους τρόπους μπορούμε να καλλιεργήσουμε την καλλιτεχνικές δεξιότητες ενός παιδιού μέσω των δραστηριοτήτων τέχνης;

 

Εξερευνήστε τα χρώματα

Δοκιμάστε να φτιάξετε την δική σας παλέτα χρωμάτων. Αναμείξτε χρώματα, δείτε ποια νέα προκύπτουν και πειραματιστείτε. Βοηθήστε τα μικρότερα παιδιά δίνοντάς τους δακτυλομπογιές. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήστε νερομπογιές και τέμπερες με τα μεγαλύτερα. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε μικρά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας μόνο τα βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) και την ανάμιξή τους.

 

Μια σφραγίδα ζωγραφιά

Χρησιμοποιήστε διάφορα υλικά από το σπίτι σας και ζωγραφήστε σταμπωτά σαν να είχατε σφραγίδα. Με το σφουγγαράκι από τα πιάτα που το έχετε κόψει με ένα ψαλίδι για να του δώσετε σχήμα, με έναν φελλό και με ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Βουτήξτε τις αυτοσχέδιες σφραγίδες σε νερομπογιά και αφήστε το αποτύπωμά τους πάνω σε χαρτί ή σε χαρτόνι. Μετά ζωγραφίστε με άλλο χρώμα πάνω ή δίπλα στην στάμπα για να ολοκληρώσετε την δημιουργία.

 

Φυσώντας φτιάχνουμε τέχνη

Βάλτε πάνω σε χαρτί του μέτρου υγρή μπογιά. Πάρτε ένα καλαμάκι και φυσήξτε ώστε να προκύψουν αφηρημένα σχήματα. Με την ίδια λογική μπορείτε να βάλετε ένα χαρτί μέσα σε ένα ορθογώνιο, ρηχό, κουτί. Στη συνέχει πάνω στο χαρτί βάλτε υγρή μπογιά ενώ μέσα στο κουτί ένα μπαλάκι του πινκ πονκ. Μετακινήστε το μπαλάκι κουνώντας το κουτί και επιτρέψτε να δημιουργηθούν ακανόνιστα σχήματα με την νερομπογιά.

 

Messy ζωγράφοι

Δοκιμάστε να κάνετε την πιο messy ακατάστατη δημιουργία. Βάλτε σε νεροπίστολα χρώμα νερομπογιάς και αφήστε τα παιδιά να ψεκάσουν σε μεγάλα χαρτιά του μέτρου. Μια εξωτερική δραστηριότητα ιδανική για να την πραγματοποιήσετε όλοι μαζί σαν οικογένεια ή να για να την οργανώσετε μια μέρα που το παιδί θα είναι με φίλους.

 

Λίγο πριν λίγο μετά

Εκτυπώστε έναν πίνακα από έναν αγαπημένο σας ζωγράφο. Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Κλοντ Μονέ, Άντι Γουόρχολ. Ό,τι και αν διαλέξετε δείτε τον προσεκτικά και μιλήστε με το παιδί γι’ αυτά που παρατηρείτε. Μετά φτιάξτε την δική σας εκδοχή του πίνακα που μόλις είδατε και διακοσμήστε το σε περίοπτη θέση μέσα στο δωμάτιό του.

 

Mix and match

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δοκιμάστε να συνδυάσετε διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Κάντε κολάζ και ζωγραφίστε πάνω του. Ζωγραφίστε με νερομπογιές, μαρκαδόρους και κερομπογιές. Ή ακόμα κάντε την ζωγραφιά σας τρισδιάστατη κολλώντας επάνω της αντικείμενα όπως άμμος από τη θάλασσα, κοχύλια ή πούπουλα…

 

Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντα και η ηλικία του παιδιού σχεδόν πάντα μπορεί να βρεθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα τέχνης. Και καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι ο βασικός στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε νέους ζωγράφους. Είναι να υποστηρίξετε την επόμενη γενιά δημιουργικών παιδιών και εφήβων ώστε να εξερευνούν πάντα την δημιουργικότητά τους αναπτύσσοντας παράλληλα πολλές άλλες δεξιότητες…